Участь в Міжнародній конференції щодо майбутнього транскордонного співробітництва

5 липня 2021 року під егідою Комітету регіонів ЄС в он-лайн режимі відбулася Міжнародна конференція щодо майбутнього транскордонного співробітництва (програма конференції).

конфер майб ткс 5 липня2021_1

Конференція організована у партнерстві з Європейським транскордонним альянсом громадян, що включає Асоціацію європейських прикордонних регіонів (AEBR), Центральноєвропейську службу сприяння транскордонним ініціативам (CESCI), Транскордонну оперативну місію (МОТ).

конфер будущее ТГС_5_Скот Джеймс

Серед доповідачів були представники Комітету регіонів ЄС, органів влади та Європейських об’єднань територіального співробітництва, наукових установ та аналітичних центрів Іспанії, Нідерландів, Німеччини, Угорщини, Фінляндії, Франції, Хорватії, ін.

Під час заходу обговорені проблемні питання впливу пандемії Covid-19 на транскордонне співробітництво, її практичні наслідки та досвід європейських держав у їх подоланні. Зокрема, зазначалося, що після десятиліть процвітання та відкритих європейських кордонів криза, спричинена пандемією, поставила різні сектори економіки Європи в дуже складне становище, а окремі з них у певних регіонах відчули ризик повного колапсу. Водночас підкреслювалося, що криза умотивувала й неймовірну винахідливість і солідарність між народами Європи, що переконливо довело необхідність транскордонного співробітництва у контексті розвитку Європи.

конфер майб ткс 5 липня2021 2_ карта

Доповідачі та учасники обмінялися думками та конкретними пропозиціями щодо шляхів відновлення повноцінного транскордонного співробітництва і попередження у майбутньому подібних негативних ефектів, що стосуються як населення прикордонних територій, так і Європи в цілому.  Планується, що на липневому пленарному засіданні Комітет регіонів ЄС ухвалить Резолюцію про майбутнє транскордонного співробітництва, яка послужить внеском до дебатів та Конференції про майбутнє Європи, які ініційовані Європейським парламентом, Радою ЄС та Європейською комісією.

Від Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» в цій конференції взяла участь А.Є. Санченко, керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, провідний науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник.

Довідково: З 2019 року Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» співпрацює з Міністерством розвитку громад та територій України, Центральноєвропейською службою сприяння транскордонним ініціативам (CESCI) та Радою Європи з метою надання науково-експертної підтримки розвитку транскордонного співробітництва. Впродовж 2020-2022 років Інститут в складі міжнародного наукового консорціуму реалізує проект Міжнародного Вишеградського фонду «Розвиток транскордонного співробітництва для європеїзації українських кордонів».