Відбулось чергове засідання Робочої групи 3 «Економічна співпраця, зона вільної торгівлі, транскордонне співробітництво» Української сторони Платформи громадянського суспільства

12 липня 2021 року у приміщенні Ресурсного Центру соціально-правової та професійної підтримки співробітників переміщених закладів вищої освіти (ЗВО) і наукових установ (створений в 2019 році при Державній установі «Інститут економко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» за підтримки Офісу Ради Європи в Україні) на запрошення Громадської організації «Асоціація вчених – внутрішньо переміщених осіб» відбулось чергове засідання Робочої групи 3 «Економічна співпраця, зона вільної торгівлі, транскордонне співробітництво» Української сторони Платформи громадянського суспільства (РГ3 УСПГС). У зустрічі у гібридному форматі (очно та онлайн) взяли участь 27 представників громадських організацій України.

RG3

Учасниками засідання було обговорено: 1)  Регламент роботи РГ3 УСПГС та підтвердження складу дійсних учасників. Питання активності учасників (вирішено провести процедуру підтвердження участі в роботі РГ3 впродовж місяця); 2) визначення пріоритетів роботи РГ3 на наступний рік (обговорення Проєкту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень реєстр. № 5600 від 02.06.2021 («Проєкт 5600»), який за попередніми оцінками експертного середовища суперечить зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС; обговорення питань оновлення положень Угоди про асоціацію з ЄС, запропоновано звернути увагу на питання відсутності механізму оновлення Додатків до Угоди з переліками нормативних актів ЄС, які вже втратили чинність та на їх заміну вже прийняті нові акти тощо); 3) підготовка інформації до спільної декларації УСПГС (орієнтовно, спільне засідання УСПГС має відбутися 27 вересня ц.р.; учасниками зроблено ряд пропозицій щодо тексту Спільної декларації); 4) інституційна спроможність РГ3 УСПГС та її учасників; 5) можливості, які можуть бути використані для експертної роботи, проведення спільних заходів та підготовки спільних позиційних документів; 6) залучення фінансування для роботи групи (Громадською організацією «Асоціація вчених – внутрішньо переміщених осіб» в рамках підтримки групи запропоновано безоплатне користування приміщенням та технічними засобами Ресурсного Центру соціально-правової та професійної підтримки співробітників переміщених закладів вищої освіти (ЗВО) і наукових установ для проведення чергових засідань); 7) плани заходів інших органів асоціації у напрямі євроінтеграції; можливості співпраці (вирішено підготувати та укласти між членами РГ3 «Коаліційну угоду» щодо напрямів співпраці та спільної діяльності); 8) різне.

Довідково. Платформа громадянського суспільства (ПГС) Україна-ЄС – орган громадянського суспільства, створення якого передбачено ст. 469-470 Угоди про асоціацію України з ЄС. Згідно з положеннями Угоди ПГС є двостороннім органом, що складається з представників громадянського суспільства. Державна установа «Інститут економко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» представлена в Платформі через Громадську організацію «Асоціація вчених – внутрішньо переміщених осіб» (представник від ГО, член РГ3 – с.н.с. О.Ю. Ілларіонов).