З найкращими побажаннями – до свята Весни, краси, жіночності й миру!

Фото048“Напиши жінкам що-небудь.
Скоро треба їх вітати…”
Що поробиш. Писать треба.
Тільки як тож написати?

Почуття зібрать як в слові?
Як їх викласть на сторінці?
Щоб признатись у любові
Найсвятішому – це ЖІНЦІ.

“Напиши жінкам що небудь…”
Як так можна говорити?
Мало сонця, мало неба,
Життя мало їх любити…

Як би там не говорили:
З 8 березнем чи “мартом”..
Без жінок цей світ не милий.
Без любові жить не варто!

Олег Побережний 

Наші чарівні колеги!

У будь-який період історії в різних країнах завжди було чимало передових і талановитих жінок-вчених, які рухали науку нарівні з чоловіками.

Відкриття радіоактивності й отримання нових елементів належить Марії Склодовській-Кюрі, фактичне відкриття ДНК – Розалінд Франклін, створення трансуранових елементів – Ліз Майнтнер. Дослідження Рейчел Карсон започаткували екологічні рухи по всьому світу. Барбара Мак-Клінток присвятила своє життя дослідженню цитогенетики кукурудзи. Офтальмолог Заріфа Алієва запровадила новітні методи терапії ока. Комп’ютерники всього світу вважають Пеклу Ловлейс (Байрон) засновницею їхнього світу. Першою жінкою-доктором медицини у США стала Елізабет Блеквел, яка присвятила себе реформаторськими рухами, агітуючи за профілактику, санітарію, планування сім’ї, права жінок. Завдяки роботам приматолога і антрополога Джейн Гудолл, людство по-новому побачило  тварин і було виявлено загальні еволюційні корені.

Стародавні жінки-вчені були великою рідкістю, адже в ті часи заняття наукою вважалося виключно чоловічою справою. Гипатія Олександрійська стала одним з найвидатніших учених свого часу: займалася математикою, астрономією, механікою і філософією. Приблизно в 400 році її запросили читати лекції в Олександрійську школу. Смілива і розумна жінка навіть брала участь у міській політиці.

Серед відомих астрономів ім’я Марії Мітчел знайти навряд чи вдасться. Але вона стала першою американкою, яка професійно працювала на цьому терені. За допомогою телескопа Марія в 1847 році виявила комету, названу офіційно на її честь.

Українським жінкам-економістам і юристам сьогодні належить багато відкриттів, які стали відправними засадами й широко використовуються у законотворчості й реформуванні багатьох сфер.

Але водночас наші дослідниці залишаються жінками – коханими, турботливими, добрими й ніжними.   

Напередодні свята Весни, Жіночності й Миру щиро бажаємо вам яскравих успіхів, нових здобутків у всіх справах, міцного здоров’я та домашнього затишку. Нехай у сім’ї панують любов, щастя й радість, а робота приносить задоволення й успіх!