Директор Інституту Володимир Устименко взяв участь у Загальних зборах НАПрН України

На Загальних зборах Національної академії правових наук України, що відбулися 3 березня 2016 р., було проведено також і збори відділень теорії та історії держави і права, державно-правових наук і міжнародного права, цивільно-правових наук, екологічного, господарського та аграрного права, кримінально-правових наук.

IMG_0168

Член-кореспондент НАПрН України – директор Інституту економіко-правоввих досліджень НАН України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Володимир Устименко взяв участь у Загальних зборах Академії.

Під час загальних зборів, відповідно до порядку денного, було підбито основні підсумки діяльності НАПрН України у 2015 році, заслухано звіт про використання бюджетних коштів, затверджено нову редакцію Статуту НАПрН України.

У роботі загальних зборів взяли участь керівництво академії, дійсні члени (академіки), члени-кореспонденти, делегати науково-дослідних установ НАПрН України. З вітальними словами виступили голова Харківської обласної ради Сергій Чернов та секретар Харківської міської ради Олександр Новак.

Зі звітною доповіддю про діяльність Національної академії правових наук України у 2015 р. виступив президент НАПрН України Василь Якович Тацій.

«В сьогоднішніх складних умовах підвищується наша відповідальність за збереження та розвиток Академії, її реформування відповідно до потреб часу. Необхідно підвищити роль наукових установ академії у науковому забезпеченні конституційно-правових реформи, законотворчій діяльності Верховної Ради України, проведенні наукових експертиз проектів законів та гармонізації законодавства України з нормами Європейського Союзу. Кожен інститут повинен стати основним науково-експертним партнером Президента, Парламенту та Уряду кожен у своїй галузі», – зазначив у доповіді Василь Якович Тацій. Також розглянуто та затверджено Звіт про витрачання бюджетних коштів Національною академією правових наук України у 2015 році.

IMG_0167

Крім цього, прийнято наступні рішення загальних зборів Академії:

Затверджено Стратегію розвитку наукових досліджень Національної академії правових наук України на 2016-2020 роки, яка розроблена з метою зростання ролі вітчизняної юридичної науки як важливого чинника модернізації держави, збільшення внеску Національної академії правових наук України у забезпечення ефективного правового розвитку України, її обороноздатності та національної безпеки.

Розглянуто та схвалено статут Національної академії правових наук України. У 2014 році був прийнятий Закон України «Про вищу освіту», а у 2015 році – новий Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність», які внесли істотну новизну в регулювання відносин у сфері наукової діяльності. В зв’язку з цим і виникла необхідність привести у відповідність до положень цих законів статут Національної академії правових наук України.

IMG_0169

В ході засідання президент НАПрН України оголосив заяву про звільнення з посади президента НАПрН України за власним бажанням. Заяву було задоволено та прийнято рішення загальних зборів за багаторічну працю на посаді президента НАПрН України, вагомий внесок у розбудову вітчизняної правової системи та науки, становлення та розвиток НАПрН України присвоїти Василю Яковичу Тацію почесне звання «Почесний президент Національної академії правових наук України».

В зв’язку з цим було проведено вибори президента Національної академії правових наук України. На цю посаду президією та колективами науково-дослідних установ НАПрН України рекомендовано першого віце-президента НАПрН України Петришина Олександра Віталійовича. Його кандидатуру під час проведення голосування підтримала абсолютна більшість дійсних членів (академіків), членів-кореспондентів та делегатів науково-дослідних установ Національної академії правових наук України.

Також проведено вибори першого віце-президента та головного вченого секретаря НАПрН України. У відповідності до статуту НАПрН України кандидатури на ці посади вносить президент академії. За результатами таємного голосування першим віце-президентом обрано дійсного члена (академіка) НАПрН України, доктора юридичних наук, професора Кучерявенка Миколу Петровича, головним вченим секретарем – члена-кореспондента НАПрН України, доктора юридичних наук, професора Журавля Володимира Андрійовича.