Регіональний розвиток: підсумки 2015 р. і плани на 2016 р.

1 березня 2016 р. відбулося засідання Міжвідомчої координаційної комісії з питань регіонального розвитку «Регіональний розвиток. Підсумки 2015 року. Плани на 2016 рік» під головуванням Віце-прем’єр міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка.

IMG_0150

На засіданні були присутні представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, керівники центральних і місцевих органів виконавчої влади, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, керівники наукових організацій.

IMG_0158

Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України участь у засіданні взяв директор – доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, член-кореспондент НАПрН України Володимир Устименко.

IMG_0164

Під час засідання було обговорено підсумки проведеної й 2015 р. роботи з формування та реалізації державної регіональної політики та завдання на 2016 р., а саме:

  • про цілі та завдання Міжвідомчої координаційної комісії;
  • результати впровадження нової системи управління регіональним розвитком;
  • просторовий розвиток та планування території, як ключові елементи регіонального розвитку;
  • стан соціально-економічного розвитку регіонів у 2015 р. та результати рейтингової оцінки за IV квартал 2015 р.;
  • основні завдання на 2016 р.

Із зазначених питань виступив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, голова Міжвідомчої комісії Геннадій Зубко.

Про Генеральну схему планування території України йшлося у доповіді директора ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Дніпромісто» імені Ю.М. Білоконя» Івана Шпилевського.

IMG_0154

Директор ДП «Науково-дослідний інститут геодезії і картографії» Юрій Карпінський виступив з презентацією геопорталу «Адміністративно-територіальний устрій України».

IMG_0156

Далі було розглянуто питання про основні результати, досягнуті у 2015 р. з виконання завдань Державної стратегії регіонального розвитку України і Плану заходів з її реалізації (Стратегії).

IMG_0155

Під час обговорення було визначено позитивні та негативні фактори, що вплинули на реалізацію, та на цій підставі сформульовано пропозиції щодо вирішення ключових питань і проблем розвитку регіонів.

IMG_0153

Зокрема, йшлося про шляхи вдосконалення законодавства, секторальних політик, розробку програм, проектів і спеціальних заходів реагування з урахуванням результатів соціально-економічного розвитку регіонів і рейтингової оцінки.

IMG_0159

Підсумком спільної роботи стало ухвалення Пропозиції та рекомендації Міжвідомчої координаційної комісії з питань регіонального розвитку з реалізації пріоритетних завдань і вирішення проблемних питань розвитку регіонів у 2016 році.