Оборонні можливості України в контексті співробітництва з країнами НАТО та ЄС

Старший науковий співробітник Луганської філії Інституту к.е.н. Юлія Рогозян взяла участь в засіданні круглого столу «Співробітництво між Україною державами НАТО та Європейським Союзом у оборонній сфері: стан, проблеми та шляхи дальшого розвитку», яке відбулося 16 квітня 2015 р. у конференц-залі Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України.

image-16-04-15-05-46-6

Даний захід було ініційовано Офісом зв’язку НАТО в Україні за підтримки  Національного інституту стратегічних досліджень  та Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння  України для того, щоб надати можливість розглянути шляхи і форми взаємовигідного співробітництва військово-технічних проектів України з країнами НАТО та ЄС.

image-16-04-15-05-46-4

Захід відрізнився рекордною кількістю  представників високого рівня: радник Президента України В. Горбулін, директор офісу зв’язку НАТО в Україні М. Кожіел, помічник заступника Генерального секретаря НАТО з питань оборонних інвестицій Е. Герольд, військові аташе Польщі, Німеччини, Італії, Литви, Чехії, Туреччини, Румунії, заступник міністра закордонних справ України В. Пристайко, прем’єр-міністр України (1995-1996), міністр оборони України (2003-2004), голова СБУ (1991-1994), генерал армії України Є. Марчук, народні депутати Я. Маркевич,  С. ПашинськийА. Герасимов, О. Скрипнік, генеральні директори оборонних корпорацій України та ін.

image-16-04-15-05-46-1Круглий стіл проводився у 3 секції – від загальних питань до суто практичних, серед яких:

  • поточна динаміка співробітництва України з НАТО та ЄС у сфері оборони;
  • пріоритетні напрямки співробітництва України з НАТО та ЄС та шляхи зміцнення обороноздатності України;
  • перспективи розширення участі України в оборонних проектах ЄС;
  • співпраця “Україна-НАТО”: думки представників оборонної промисловості;
  • огляд оборонної промислових проектів співпраці України з країнами зі складу НАТО та ЄС;
  • можливості та виклики для західних оборонних компаній під час діяльності в Україні: практичний аспект;
  • можливі міжнародні проекти з модернізації військової техніки в Україні;
  • удосконалення оборонної промисловості України шляхом приватизації деяких підприємств.

Під час запеклих дискусій було зазначено, що Україна – єдина держава у світі, яка не є членом НАТО, але з якою ведуться переговори та проводиться активна діяльність у контексті співробітництва в оборонній сфері. Основні акценти розставив голова ДК «Укроборонпром» Р. Романов: з 2014 року різко підвищився рівень політичного діалогу та практичного співробітництва між Україною та країнами ЄС, що стало результатом взяття української стратегії на євроінтеграцію.  Майже всі учасники круглого столу акцентували увагу на тому, що наша країна має дуже потужні можливості для розширення умов стратегічної безпеки країн – Україні є що запропонувати європейським країнам, і така практика лише набирає обертів.

image-16-04-15-05-46-7

Пожвавлення відносин України з країнами НАТО та ЄС розглядалося крізь призму таких стратегічних завдань:

  • розширення співробітництва українських оборонних компаній з аналогічними компаніями в державах НАТО та ЄС;
  • створення сучасної кооперації між компаніями різних країн;
  • поступовий перехід  національної оборонної системи на стандарти НАТО (створення, модернізація, реконструкція техніки);
  • виконання вимоги НАТО щодо політики повного імпортозаміщення в оборонній системі країни.

Україна належить до десятки країн світу, що володіють повним єдиним безперервним  циклом створення авіаційної техніки та спроможні розробляти і виготовляти ракетну, радіолокаційну техніку, високоточну зброю. Також країна є одним з небагатьох лідерів світового газотурбобудування для електроенергетики та газотранспортних магістралей, що дозволяє говорити про те, що реалізація тісного партнерства між Україною та країнами НАТО та ЄС цілком можлива, проте серйозну перешкоду становить відсутність відповідної дієвої нормативно-правової бази.

Під час круглого столу було прийняте рішення, що НАТО та Україна  будуть активізувати подальшу плідну співпрацю та сприяння оборонній реформі, яка залишається одним із ключових пріоритетів у відносинах між Альянсом та Україною, адже таке партнерство посідає дуже важливе місце.