Про результати Круглого столу з нагоди початку ІІ-го Всеукраїнського конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Бізнес і права людини в Україні: проблеми та рішення під час війни і повоєнного відновлення» 

23 серпня 2022 року в рамках відзначення 25-річчя заснування інституції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбувся круглий стіл з нагоди початку ІІ-го Всеукраїнського конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Бізнес і права людини в Україні: проблеми та рішення під час війни і повоєнного відновлення»

Конкурс та круглий стіл організували Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» з Центром перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки,  Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Офіс аналітики та консультацій з питань сталого розвитку й Український координаційний центр з підвищення правової освіти населення у співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні в рамках проекту «Належна обачність щодо прав людини в глобальних ланцюгах постачання: впровадження Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини для справедливого відновлення» за підтримки Уряду Японії.

На відкритті заходу Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав Олена Колобродова привітала учасників із Днем Державного прапора України та відзначила важливість дослідження тематики Конкурсу. Акцентувала на актуальності розв’язання питань у площині бізнесу і прав людини в Україні, що підтверджується спеціальним тематичним розділом 16 оновленої Національної стратегії у сфері прав людини 2021 року. Підкреслила необхідність належної реалізації Національної стратегії у поєднанні з впровадженням Порядку денного ООН у сфері сталого розвитку в Україні, аби впроваджувати положення Керівних принципів ООН з питань бізнесу і прав людини та досягати Цілей сталого розвитку у всіх сферах і на всіх рівнях суспільного життя.

Директор ДУ «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» проф. Володимир Устименко разом із привітаннями з нагоди Свята Державного прапора України та початку Конкурсу повідомив учасникам круглого столу про результати Конкурсу 2021 року, присвяченого вивченню проблематики соціально відповідального бізнесу як складової сталого розвитку. Відзначив активну участь у ньому 60-ти закладів вищої освіти і понад 150-ти здобувачів вищої освіти та молодих науковців, а також високий рівень і практичну значущість наукових робіт 10-ти переможців. Наголосив на надзвичайній значущості теми цьогорічного Конкурсу, особливо з огляду на триваючу військову агресію російської федерації проти України, що призводить до значних втрат у житті людей та держави, перешкоджає людському та економічному поступу на шляху цивілізованого євроінтеграційного розвитку. Висловив подяку всім установам і організаціям, що надали і надаватимуть партнерську підтримку ініціативі проведення щорічних конкурсів наукових робіт, запросив потенційних учасників Конкурсу 2022 року вдало застосувати знання з усіх галузей науки, аби їх розробки стали корисними для наповнення і реалізації Плану відновлення та розвитку України.

Спеціаліст із питань бізнесу та прав людини Програми розвитку ООН Сініша Мілатович висловив підтримку Україні та розповів про діяльність ООН з просування міжнародно визнаних цінностей у сфері бізнесу та прав людини і підтримку ПРООН Україні та іншим країнам. Він презентував одне з останніх напрацювань Глобального офісу ПРООН: Керівництво щодо підвищеної належної обачності щодо прав людини в умовах конфлікту, яке пропонує компаніям та іншим зацікавленим сторонам рекомендації щодо виконання ними відповідних положень Керівних принципів ООН. Наголосив, що ці Принципи, які відстоюють права людини, гендерну рівність і недискримінацію в ході господарювання, мають бути в основі соціально-економічної відбудови держави, де ніхто не залишається поза її увагою. Побажав успіху учасникам Конкурсу, перемоги, відновлення та розвитку Україні.  

В окремій панелі круглого столу за модерацією керівниці Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки ДУ «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» Алевтини Санченко був представлений досвід минулорічного Конкурсу та окреслені основні питання організації Конкурсу поточного. Успішним досвідом участі поділилися переможці у номінаціях «Кращі наукові роботи молодих вчених» та «Кращі наукові роботи здобувачів вищої освіти» – доктор філософії, старший викладач кафедри економіки та міжнародних відносин Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ Вікторія Стратійчук; кандидат економічних наук, доцент, старший викладач кафедри бухгалтерського обліку, оподаткування та аудиту Поліського національного університету Ніна Цегельник; аспірант Київського національного університету імені Тараса Шевченка В’ячеслав Дідківський та студентка Інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» Вікторія Назаренко

Учасники третьої панелі, присвяченій питанням державної політики, освіти, науки та практики у сфері бізнесу і прав людини під час війни та повоєнного відновлення, яку провів проф. Володимир Устименко, відзначили актуальність обраної для конкурсу тематики та окреслили його важливість для розвитку науки, виховання молодих вчених, перспективу впровадження отриманих результатів досліджень для вирішення нагальних проблем, тощо. Про це повідомили завідувачка кафедри економічного права та економічного судочинства Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Вікторія Рєзнікова, завідувач кафедри господарського права юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Вадим Рошканюк, голова Міжнародної лабораторії бізнесу і прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олена Уварова, головний науковий співробітник відділу правового забезпечення ринкової економіки Науково-дослідного інституту приватного права та підприємництва імені академіка Ф.Г.Бурчака Національної академії правових наук України Богдан Деревянко, директор Навчально-наукового інституту післядипломної освіти Донецького національного технічного університету Ольга Ганич та професор кафедри публічного управління і проєктного менеджменту Університету менеджменту освіти Ія Дегтярьова.

Позицію бізнесу у справі впровадження Керівних принципів ООН і відповідних європейських стандартів представила менеджерка Комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації Ольга Бойко. Вона зазначила, що питання бізнесу і прав людини в Україні необхідно досліджувати саме зараз, оскільки саме тепер формується новий світовий порядок, Україна інтегрується в європейський та глобальний ринки, і на часі сприяти зростанню соціальної відповідальності бізнесу, оновленню шляхів взаємодії держави і бізнесу для досягнення сталого економічного розвитку. 

Голова правління Центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» Марина Саприкіна розповіла про цілеспрямовану і відповідальну роботу Центру в умовах війни та висловила переконання у необхідності більш глибокого вивчення різних аспектів проблематики у сфері бізнесу і прав людини для застосування отриманих знань у практичній діяльності. Крім іншого, вона запропонувала допомогу Центру в пошуку контактів суб’єктів господарювання для консультацій, у випадку, якщо вони будуть потрібними для підготовки конкурсних наукових праць.

Круглий стіл завершився дискусією, де гості поділилися думками про тематику Конкурсу та процес його проведення, які будуть розглянуті на найближчому засіданні Оргкомітету.

Про Конкурс і круглий стіл на сайті ПРООН в Україні (завантажити)

Посилання на Facebook (завантажити)