Співробітництво Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України з Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у форматі Координаційної ради з питань захисту економічних прав

18 травня 2021 року Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини провів у режимі відео конференції чергове засідання Координаційної ради з питань захисту економічних прав, до складу якої входить директор ДУ «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України», член Президії НАН України, член-кореспондент НАН України, член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор Устименко Володимир Анатолійович.

Під час засідання, що відбулося під головуванням Представника Уповноваженого з дотримання соціальних та економічних прав Степаненко Олени Анатоліївни, було розглянуто декілька питань і заплановано діяльність на поточний рік.

Так, членам Координаційної ради було презентовано Щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за 2020 рік та огляд стану додержання економічних прав громадян за цей період. Наголошено на порушеннях прав громадян на житло, на безпечне для життя та здоров’я довкілля, на землю та на підприємницьку діяльність, а також повідомлено про заходи реагування з боку Секретаріату Уповноваженого стосовно таких порушень і стан виконання відповідних рекомендацій, наданих за результатами здійснених моніторингів органам державної влади та місцевого самоврядування.

Члени Координаційної ради обговорили представлену проблематику та затвердили План роботи на 2021 рік, до якого включені питання захисту вразливих споживачів енергетичних продуктів; виконання державних програм щодо створення умов для реалізації прав громадян на житло; виконання судових рішень у звʼязку із накладенням арешту на кошти, розміщені на рахунках боржника; безпечного для життя та здоров’я атмосферного повітря.

Також прийнято рішення про проведення у червні 2021 року спільного засідання Координаційної ради та Міжсекторальної платформи з питань бізнесу та прав людини, яку створено за ініціативою Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України. Інститут запрошено до співпраці в організації цього спільного засідання.