Відбулась онлайн-конференція «Рейтинг економічної євроінтеграції українських областей: динаміка за 6 років»

26 травня 2021 року відбулась онлайн-конференція «РЕЙТИНГ ЕКОНОМІЧНОЇ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ ОБЛАСТЕЙ: ДИНАМІКА ЗА 6 РОКІВ» в рамках відповідного проєкту Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень. Державну установу «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» на заході представляв старший науковий співробітник, член Робочої групи 3 «Економічна співпраця, зона вільної торгівлі, транскордонне співробітництво» Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС Олександр Ілларіонов.

У конференції взяли участь: Максим Корявець – керівник проєкту «Індекс євроінтеграційного економічного поступу: посилення підтримки громадянського суспільства у здійсненні проєвропейських економічних реформ у регіонах України», президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень (модератор), Тетяна Зосименко – головний експерт проєкту «Індекс євроінтеграційного економічного поступу: посилення підтримки громадянського суспільства у здійсненні проєвропейських економічних реформ у регіонах України», постійний експерт Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень, Іван Нагорняк – Радник Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Тетяна Міськова – Директорка державної установи «Офіс з розвитку підприємництва та експорту», Оксана Кузяків – Виконавча директорка Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, керівник Центру досліджень сучасного суспільства, Вероніка Мовчан – Директорка з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, керівник Центру економічних досліджень, Юрій Вдовенко – Координатор Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, Наталія Гаращенко – Координаторка Робочої групи 3 Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС «Економічна співпраця, зона вільної торгівлі, транскордонне співробітництво», президент ГО «Клуб економістів» та інші.

10-26-05-2021

Під час конференції були презентовані результати комплексного дослідження інтеграції областей до європейського економічного простору за 2014-2019 роки. Головним інструментом дослідження є Індекс євроінтеграційного економічного поступу регіону.

Індекс євроінтеграційного економічного поступу регіону – інструмент, адаптований до наявного інформаційного забезпечення, а також останніх змін, що відбулися на регіональному рівні інституційної підтримки євроінтеграційних економічних зрушень. До складу Індексу увійшли 15 індикаторів глибини торговельно-економічних зв’язків регіону з ЄС та 6 індикаторів рівня інституційної підтримки, яку обласні державні адміністрації забезпечували для зближення економік областей з ЄС. Регіональними експертами було зібрано понад 70 історій успіху, що демонструють реальний вплив проєвропейських реформ на нарощування експортного та інвестиційного потенціалу регіону.

Під час заходу було також презентовано Портал економічної євроінтеграції областей – перший інформаційний ресурс, що демонструє динаміку торгівельно-економічних відносин українських регіонів з ЄС та інституційної підтримки даного процесу регіональними органами влади https://www.ieep-ua.org.

У рамках заходу відбулося фахове обговорення питань виконання економічної частини Угоди про асоціацію України з ЄС та її впливу на регіони.