Київський Форум організацій громадянського суспільства «2020: Рік викликів та траснформацій»

У грудні 2020 року Департаментом суспільних комунікацій було проведено Київський Форум організацій громадянського суспільства «2020: Рік викликів та траснформацій», в якому взяв участь в.о. наукового співробітника Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», кандидат юридичних наук Сошников Антон Олександрович.

Враховуючи необхідність дотримання усіх необхідних протиепідемічних заходів, формат проведення Форуму був комбінованим: експертні обговорення та дискусії за участю публічних службовців, представників неурядових організацій та фахових експертів проводились у студії та трансляцією у реальному часі на YouTube каналі Департаменту та у Facebook. Відтак,  усі охочі долучались до перегляду та ставили свої запитання спікерам.

У п’яти панельних дискусіях взяли участь 34 спікерів: представники міської влади та владних органів національного рівня, міжнародні експерти, лідери думок та представники громадського сектору, які беруть активну участь у розвитку столиці. За самим Форумом спостерігали близько 4000 учасників, які долучались до обговорень шляхом направлення запитань та коментарів в рамках трансляцій.

Тематики дискусій були обрані з огляду на їх зростаючу актуальність у сучасних реаліях, що дозволило провести жваві обговорення та знайти консенсуси:

1. «Відкриті громадські простори: територія нових можливостей» – щодо необхідності розширення мережі муніципальних хабів та відкритих просторів формату «open space» для більш широкого залучення громадськості до процесів міського управління та зміцнення співпраці усіх зацікавлених у розвитку міста сторін.

2. «Громадянське суспільство в умовах пандемії COVID-19» – щодо нових вимушених обмежень та необхідності використання альтернативних платформ для комунікації. Зокрема про значне зменшення кількості публічних обговорень та дискусій у традиційному форматі та потребу у переформатування більшості механізмів залучення громадськості до розробки міських програм та політик у діджитал-формат.

3. «Неформалізовані інструменти громадської участі у сучасності» – щодо використання владою у процесі комунікації з громадськістю неформалізованих інструментів партисипації та потенціалу неформальних інструментів участі для ефективного реагування на проблеми, що турбують киян.

4. «Молодь як ключ до успішного розвитку столиці» – щодо залучення молодого покоління до процесів міського врядування у форматі «win-win», повноцінної інтеграції молоді в життя міста та потенціального відновлення молодіжного парламенту, запровадження нових інструментів молодіжного залучення (стажування тощо).

5. «Стан розвитку інструментів участі у місті Києві» – щодо всебічного залучення громадян до процесів прийняття управлінських рішень зумовленого децентралізацією влади. Нові успішні кейси партисипації та залучення киян до активної участі в громадському житті є підтвердженням розвитку демократичних процесів.

Результат Форуму: напрацьовані механізми щодо посилення партнерських спроможностей органів влади та організацій громадянського суспільства у процесах міського врядування. Зокрема, масштабування створення і функціонування муніципальних хабів; підвищення використання альтернативних діджитал-платформ комунікації влади та громади, а також інших неформалізованих інструментів громадського впливу; перспектива відновлення молодіжного парламенту; вдосконалення алгоритмів що забезпечують участь громадян у формуванні та реалізації міських політик з урахуванням спроможності для участі всіх заінтересованих сторін та багато іншого.  Протягом року напрацьовані пропозиції будуть враховані структурними підрозділами міської влади в подальшій роботі.

У підсумках цьогорічного Форуму заступниця голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда зазначила, що за чотири роки існування Форум став невід’ємною комунікаційною платформою столиці, що створює потужну колаборацію міської влади та представників громадянського суспільства для обміну досвідом, обговорення актуальних трендів громадянського суспільства, генерування нових ідей та планування нових звершень!