Створення та розвиток об’єднаних територіальних громад: Житомирщина

27 жовтня 2017 року задля якісного виконання науково-дослідної роботи на тему «Економіко-правове забезпечення розвитку новоутворених територіальних громад» директор Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України І.В. Заблодська відвідала Житомирську область з метою аналізу перспектив створення об’єднаних територіальних громад на Житомирщині. У Житомирській області сьогодні функціонує 631 територіальна громада, а створено тільки 45 об’єднаних територіальних громад, проте процес децентралізації триває.

Заслуговує на увагу спроможність об’єднаної територіальної громади, до складу якої увійде: Малинський каменедробильний завод, Малинська паперова фабрика-Вайдманн і Малинський лісотехнічний коледж.

Малинський каменедробильний завод сьогодні  провідне підприємство нерудної галузі в Україні, яке спеціалізується на видобутку щебеню для залізобетонних і асфальтових сумішей. Малинський каменедробильний завод» – третій кар’єр на Пинязевицькому родовищі сірих гранітно-рапакових порід площею понад 70 га. Розташований в сотні кілометрів від Києва, недалеко від міста Малина Житомирської області. Основна продукція – щебінь фракцій 2-5, 3-10, 5-10, 5-20, 20-40 мм, відсів 0,063-2 мм (митий), бутовий камінь. Крім того, в останні роки, виходячи з потреб дорожніх служб, МКДЗ випускає щебінь фракцій 4-8, 8-11 мм.

 

Малинська паперова фабрика-Вайдманн – єдине підприємство Східної Європи, яке може постачати своїм клієнтам майже всі види електроізоляційного паперу і картону, що відповідають регіональним та міжнародним стандартам. Компанія є членом міжнародної групи Wicor (Міжнародної Корпорації Вайдманн) – світового лідера з виробництва високовольтної ізоляції для силових трансформаторів. Сьогодні на підприємстві працює шість технологічних ліній, на яких виробляється трансформаторний картон, електроізоляційний папір для силових кабелів і трансформаторів, крепований папір, а також інші види паперу для різноманітного промислового застосування, у тому числі для упаковки, фільтрації, шпалер.

Малинський лісотехнічний коледж – державний вищий навчальний заклад, включений до Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України та Державного реєстру вищих навчальних закладів України. Малинський лісотехнічний коледж було створено 1 жовтня 1927 року, як лісова професійна школа. З 1937 року технікум став самостійним навчальним закладом  і називався – Малинський лісотехнічний технікум. У 2005 році Малинський лісотехнічний технікум було реорганізовано в Малинський лісотехнічний коледж.

На території коледжу зберігся один будинок із садиби відомого мандрівника, ученого, етнографа, географа М.М. Миклухо-Маклая та працює історико-краєзнавчий музей.