Директор Інституту взяв участь у черговому засіданні Президії НАН України

31 травня 2017 року відбулося чергове засідання Президії Національної академії наук України за участю В.А. Устименка, директора Інституту економіко-правових досліджень НАН України, чл.-кор. НАПрН України, доктора юридичних наук, професора, Заслуженого юриста України, заступника академіка-секретаря Відділення економіки НАН України.

На засіданні були заслухані доповідь чл.-кор. НАН України Н.Г. Щукіної «Моніторинг варіацій фізичних параметрів Сонця з 11-річним циклом активності», яка була присвячена результатам досліджень, що проводяться у відділі фізики Сонця Головної астрономічної обсерваторії НАН України з 2012 року. Вивчення варіацій фізичних параметрів Сонця в ГАО НАН України сприятиме покращенню прогнозування стану навколоземного космічного простору, що має виняткове значення для всієї біосфери Землі та соціально-економічної системи суспільства.

Основна мета досліджень, про які йшла мова у доповіді директора Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України чл.-кор. НАН України В.І. Осадчого «Ресурси та якість поверхневих вод України в умовах антропогенного навантаження та кліматичних змін», полягає в науковому забезпеченні сталого соціально-економічного розвитку держави та збереженні якості навколишнього середовища шляхом здійснення системного моніторингу і прогнозування стану водних екосистем та формування стоку річок України на короткострокову та довгострокову перспективу за різними сценаріями розвитку таких факторів, як кліматичні зміни, показники економічного розвитку держави та окремих її регіонів тощо.

Про нагородження відзнаками НАН України та Почесними грамотами НАН України і Центрального комітету профспілки працівників НАН України доповів академік НАН України В.Л. Богданов.

Також на засіданні були розглянуті питання про організацію виконання Указу Президента України «Про відзначення 100-річчя Національної академії наук»; про найменування, затвердження положення та оновленого складу Комісії при Президії НАН України із захисту науки, боротьби з псевдонаукою та фальсифікацією наукових досліджень; питання про представлення до нагородження відзнаками Верховної Ради України працівників Інституту геотехнічної механіки ім. М.С. Полякова НАН України; та багато інших поточних та кадрових питань.

За результатами розгляду були прийняті відповідні постанови.