Економічні дискусії на Світязі

7-9 червня директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України В.А. Устименко взяв участь у ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Територіальний розвиток і регіональна політика: сучасний стан та орієнтири подальших реформ».

IMG_0856Заходи, які стали вже традиційними, невипадково називають «українським Давосом», оскільки як рівень проблематики, так і рівень учасників, був дуже високим. Як зазначив у вступному слові директор Інституту регіональних досліджень ім. Долішнього НАН України, доктор економічних наук, професор В.С. Кравців, нечасто в одному приміщенні збираються 11 академіків – провідних фахівців у галузі економіки на чолі з віце-президентом НАН України С.І. Пирожковим і представляють широкому загалу свої досягнення за темою конференції.

IMG_0858Про досягнення і проблеми децентралізації і територіальної організації влади, адміністративно-територіального устрою говорили всі учасники конференції.

IMG_0857-1Доповідь голови Національного агентства України з питань державної служби, доктора політичних наук, професора, члена-кореспондента НАПН України К.О. Ващенка була присвячена кадровому забезпеченню процесів децентралізації в Україні. Він зупинився на стані забезпеченості кадрами державних службовців на усіх рівнях, відсутності систем підготовки фахівців для органів місцевого самоврядування, процесах реформування кадрової служби.

Про новітні тенденції децентралізації в Європі та можливості використання європейського досвіду в Україні доповіла академік-секретар Відділення економіки НАН України, академік НАН України, директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Е.М. Лібанова. Проведений аналіз дозволив зробити низку пропозицій з корекції напрямів реформування відносин на місцевому рівні.

На недоліки децентралізації, змін в адміністративно-територіальному устрої, здійсненні повноважень органами державної влади і місцевого самоврядування та можливі шляхи їх подолання вказав у своєму виступі член-кореспондент НАН України В.К. Симоненко.

Про досягнення, ризики та перспективи бюджетної децентралізації доповів перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, член-кореспондент НАН України О.С. Власюк. Зокрема, було зазначено, що не всі громади були готові до раціонального використання додаткових надходжень до місцевих бюджетів.

Взаємозв’язку розвитку сільського господарства і сільських територій була присвячена доповідь директора Інституту економіки та прогнозування НАН України, академіка НАН України В.М. Геєця. Позначені були тенденції до зменшення сільського населення, поселенської мережі, підвищення ефективності сільгоспвиробництва в агрохолдінгах та необхідність обмеження монополізації ними окремих напрямів сільського господарства.

Досвід Польщі з моніторингу розвитку сільських територій був висвітлений у доповіді Моніки Станни, директора Інституту розвитку села і землеробства Польської академії наук.

Також на конференції були проголошені доповіді І.З. Сторонянської, заступника директора, П.В. Жука, провідного наукового співробітника Інституту регіональних досліджень ім. Долішнього НАН України, В.І. Надраги, провідного наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи, В.П. Мельника, в.о.завідувача відділу ДННУ «Академія фінансового управління», Р.Л. Балакіна, провідного наукового співробітника ДННУ «Академія фінансового управління», Ю.О. Лупенко, директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академіка НААН України.

Робота конференції складалася із двох пленарних засідань за тематикою: «Реформа адміністративно-територіального устрою та фінансова децентралізація: перші результати та уроки на перспективу» та «Сільськи території: стан, потенціал, перспективи розвитку». Модератором другого засідання був директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор В.А. Устименко.