Транскордонне співробітництво: ключові ідеї та перспективи

Однією з найбільш актуальних проблем сучасного соціально-економічного розвитку України є недосконалість державної регіональної політики, яка повинна враховувати єврорегіональні тенденції розвитку держави, особливо в контексті інтеграції до Європейського Союзу. Однією з найважливіших форм такої діяльності є міжрегіональне (транскордонне) співробітництво, якому було присвячено Міжнародну науково-практичну конференцію «Транскордонне співробітництво: ключові ідеї та перспективи», що відбувалася 20-22 травня 2016 року у м. Чернівці (Україна) та м. Сучава (Румунія) за підтримки  Чернівецької обласної ради, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Сучавського університету Штефан чел Маре (Universitatea Stefan cel Mare Suceava) та Центру економічних досліджень ім. Й. Шумпетера.

Емблеми організаторів

Для Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України тема конференції є близькою у зв’язку з виконанням науково-дослідницької теми за відомчою тематикою «Інфраструктурне забезпечення активізації міжрегіонального співробітництва в Україні», тому директор філії, д.е.н. професор Інна Заблодська та старший науковий співробітник, к.е.н. Юлія Рогозян взяли активну участь в даному заході, де представили результати своїх наукових досліджень.

Чернівці. Відкриття

Широкомасштабний захід взяв свій початок в українському місті Чернівці, де учасників приймав один з трьох найкрасивіших ВНЗ в Європі, що знаходиться під охороною ЮНЕСКО – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Пленарне засідання, яке відбулося 20 травня 2016, було присвячено актуальним проблемам транскордонного співробітництва українських регіонів та відбулося за участі науковців з України, Німеччини, Румунії, Чехії, Польщі, Італії та Великобританії.

Чернівці.Пленарне засідання

Другий та третій дні конференції відбулися на румунській території –  в Університеті Штефан чел Маре (м. Сучава) (Universitatea Stefan cel Mare Suceava) та були присвячені визначенню перспектив транскордонного співробітництва, а саме розробці нових напрямків регіонального та національного розвитку економіки, обговоренню регіональних, галузевих і мікроекономічних аспектів соціально-економічних реформ, огляду геополітичних та інтеграційних перспектив України.

Сучава 2

Закордонний досвід транскордонного співробітництва свідчить про те, що для досягнення ефективного рівня роботи на такому рівні необхідні довгі роки гармонізації інтересів їх учасників, проте перші успішні кроки в даному напрямі вже зроблені.

Сучава 1

Прикладом в даному випадку може виступати активна транскордонна співпраця двох організаторів конференції – українського Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та румунського Університету Штефан чел Маре (Universitatea Stefan cel Mare Suceava), що знаходить своє успішне відображення у спільних науково-освітніх проектах вже декілька років.

Сучава 3.З німцями

В рамках усіх днів конференції учасники активно обмінювалися науковими думками, заводили нові ділові закордонні знайомства, що мають на меті стати перспективними, результативними та довготривалими.