Від занепаду до інвестицій: ключові показники ефективності регуляторного законодавства

16 лютого 2016 р. співробітник Інституту економіко-правових досліджень НАН України Веста Малолітнева взяла участь у заході “Від занепаду до інвестицій: ключові показники ефективності регуляторного законодавства”, який проходив у Києво-Могилянській бізнес школі за участю представників Офісу ефективного регулювання (Better Regulation Delivery Office – BRDO http://brdo.com.ua/). BRDO – незалежна неурядова організація, створена нещодавно за ініціативи Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, а також західних партнерів: Світового банку та уряду Канади.

Фото1 (8)

Основні цілі та завдання BRDO полягають у проведенні аналізу існуючого регуляторного поля за найбільш важливими напрямами для малого та середнього бізнесу, оцінці регуляторних актів з точки зору ефективності та ліквідуванні неефективних регуляторних актів.

Фото2 (5)

На заході були представлені перші результати проведеної інвентаризації регуляторних актів та їх оцінки, яка була здійснена за спеціально розробленою експертами BRDO методикою Rolling Review. Оцінка зводиться до аналізу кожного регуляторного акту за наступними параметрами:

– законність;

– потрібність;

– корупційність;

– зручність;

– витратність;

– ефективність;

– відповідність міжнародним зобов’язанням.

За результатами оцінки регуляторний акт рекомендується до відміни, збереження або удосконалення.

Фото3 (1)

Багато запитань стосувалися саме забезпечення балансу інтересів різних сторін, зокрема малих, середніх та великих підприємств, адже як результативність акту, так і витрати, які він тягне за собою, є різними залежно від розміру підприємства.

Фото4 (1)

Експертами було наголошено на відсутності системної регуляторної політики в Україні. Згідно з даними голови Офісу ефективного регулювання зі 117 регуляторних актів, проаналізованих BRDO у січні, принципу законності відповідають лише 84 акти. Крім того, експерти звертають увагу на значні масиви регуляторних актів, які лише збільшуються. У межах етапу інвентаризації регуляторних актів було підраховано їхню кількість за пріоритетними секторами, зокрема будівництво, енергетика, контроль і нагляд, сільське господарство, а також транспорт. Лише у сфері контролю та нагляду нараховується 2975 регуляторних актів, у сфері транспорту – 1948, будівництва – 1351, енергетиці – 1413.

Фото5 (3)

Пропозиції, розроблені за результатами проведення “сканування”  регуляторних актів, щодо удосконалення або відміни деяких з них були направлені до Державної регуляторної служби України, яка наразі опрацьовує їх.