Представники Інституту взяли участь у роботі 3-го Всеукраїнського форуму переселенців. День перший

DSCN1063

Співробітники Інституту економіко-правових досліджень НАН України взяли участь у форумі переселенців, який проводили в м. Києві з 15 по 16 лютого 2016 року.

20160215_103932

Ця громадська платформа була утворена спільними зусиллями Міжнародного фонду «Відродження»,  Громадської організації «Кримська діаспора», Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив (Посольство Канади).

DSCN1065

Під час заходу учасники не просто спілкувалися, знайомилися, але і переконалися у тому, що лише разом, а не самотужки, реально впоратися із бідами сьогодення. У холі готелю “Братислава” було організовано тематичну виставку.

DSCN1059

DSCN1053

DSCN1058

DSCN1057

Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України участь у роботі форуму взяли: директор д.ю.н., професор, Заслужений юрист України член-кореспондент НАПрН України Володимир Устименко, вчений секретар к.ю.н., с.н.с. Ірина Кременовська, завідувач сектору д.ю.н., с.н.с. Гульнара Джумагельдієва, юрист Геннадій Нестеров, наукові співробітники к.ю.н. Наталія Герасименко, к.ю.н. Катерина Хрімлі, в.о. молодшого наукового співробітника Анастасія Волкова.

DSCN1083

У перший день порушувалися питання, які стосувалися нових можливостей для бізнесу, отримання кредитів та грантів, залучення інвестицій; а спікери наводили приклади історій успіху підприємців-переселенців, їх працевлаштування. Звісно, не обійшлося без опції додаткової освіти та перекваліфікації, а разом з тим і політики, яку Уряд впроваджує щодо переселенців.

DSCN1081

Те, що не встигли обговорити в понеділок – було, що обговорювати у вівторок! Проблеми житла, землі настільки болючі, що навряд чи вийшло обговорити геть усе. План роботи передбачав і вирішення питання саме постійного житла, його фінансування (кредитування, іпотека, інвестування, міжнародна допомога), а також і проблеми реалізації права на землю та іншу нерухомість (адже на окупованих територіях кожний переселенець позбавився можливості користуватися та розпоряджатися своєю власністю).

DSCN1086

Делегати Третього Всеукраїнського форуму внутрішньо переміщених осіб з Криму та Сходу України  ухвалили текст Резолюції, з якою звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів України та Прем’єр-міністра особисто, народних депутатів Верховної Ради України, та представників органів місцевого самоврядування.

DSCN1090

Даний документ містить пропозиції та рекомендації органам влади, вказує на ті проблемні моменти, які необхідно якнайшвидше вирішити не тільки для добробуту та захисту вимушених переселенців як соціального класу, але і для збереження України як соціальної та правової держави.

Так, зокрема, необхідно не тільки скасувати ВЕЗ «Крим», але і скасувати Указ Президента «Про рішення РНБОУ від 4 листопада 2014 «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях». Пропонується утворити спеціальний колегіальний дорадчий орган при Президентові України щодо прав переселенців. Оскільки існує проблема із наданням постійного житла – то необхідно створити реєстр переселенців, які потребують житла. Делегати звертаються до Президента з проханням доручити Генеральному Прокурору України з’ясувати на яких правових підставах КБ «ПриватБанк» блокує рахунки і не виконує зобов’язання перед громадянами, які мають прописку або відкривали рахунки в АРК.

На думку учасників Форуму, необхідно утворити Державну службу з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Вкрай важливо, що делегати приділяють окрему увагу екологічній катастрофі, яка нависла над Донбасом – Форум звертається до Уряду з вимогою взяти під контроль екологічну ситуації, яка виникла на території Луганської та Донецької областей.

image-8107dab58aacea7daf968079d06bcc46102818953541d362094c86edb05c4cb3-V

Цілих два дні переселенці обговорювали різну тематику, починаючи від інформаційної політики, і закінчуючи можливостями для бізнесу та житлом. Звісно, така насичена програма передбачає подальші зустрічі, адже не все встигнеш обговорити в такі стислі строки…

DSCN1072