Підсумки засідання вченої ради від 25 травня 2015 р.

Чергове засідання вченої ради розпочалося з найбільш приємного заходу, що створило всім присутнім позитивний настрій для подальшої роботи під час обговорення інших питань.

VLUU L210  / Samsung L210

Так, на початку засідання директор Інституту – д.ю.н., професор, Заслужений юрист України, член-кореспондент НАПрН України Володимир Устименко особисто вручив диплом І ступеня за перемогу в І Загальноінститутському конкурсі наукових робіт аспірантів і молодих учених старшому науковому співробітнику Луганської філії к.е.н. Юлії Рогозян, якою було підготовлено одну з кращих робіт за темою «Методичне забезпечення оцінки ефективності міжрегіонального (транскордонного) співробітництва».

VLUU L210  / Samsung L210

Проведення цього конкурсу не лише заохочує перспективні дослідження та надихає молодих вчених, – зазначив Володимир Анатолійович, – але і започатковує нову добру традицію в нашому інституті. Проведений конкурс був першим заходом такого формату, і його підсумки показали, що серед наших аспірантів, здобувачів і молодих науковців з числа співробітників установи більшість – це виключно здібні й талановиті вчені. Відтепер хочеться сподіватися, що й кожного наступного року результати роботи будуть тільки поліпшуватися, а до участі у конкурсі долучатиметься дедалі більше науковців.  

VLUU L210  / Samsung L210

Далі було розглянуто низку питань наукового та організаційного характеру відповідно до порядку денного.

Докторант Інституту – к.ю.н., доцент Роман Кірін репрезентував членам вченої ради та присутнім підготовлену ним монографію «Кодифікація законодавства про надра: досвід і проблеми».

VLUU L210  / Samsung L210

Монографію присвячено дослідженню сучасних проблем кодифікації законодавства про надра. В першому розділі кодифікація законодавства про надра розглядається як складова кодифікації екологічного законодавства – від розкриття загальнотеоретичних проблеми кодифікації нормативно-правових актів, через призму аналізу сучасного стану і перспектив кодифікації екологічного законодавства до ґенези, поняття та сутності кодифікації законодавства про надра. Подано результати порівняльно-правового аналізу процесу та актів кодифікації законодавства про надра України і зарубіжних країн.

У другому розділі проаналізовано особливості кодифікації надроправових галузей та підгалузей вітчизняного законодавства та їх правові форми, розкрито системні та систематизаційні засади надрологічного законодавства. Досліджено природу формування, становлення та кодифікації геологічного законодавства, наведено авторське уявлення про кодифікацію гірничого законодавства.

Розкриттю впливу кодифікаційних процесів на структурні елементи надрових правовідносин присвячено третій розділ монографії. Зокрема, окреслені та запропоновані шляхи вирішення змістовних, інституціональних та трансгалузевих проблем кодифікації законодавства про надра та його структурних частин.

В четвертому розділі подані розроблені автором концептуальні засади кодифікації законодавства про надра, які розкриваються через наукові засади доктрини кодифікації, а також загальну характеристику та пропозиції щодо форми, структури  і змісту законодавчого кодифікаційного акту про надра.     Рецензентами монографії є:

  • А.П. Гетьман, д-р юр. наук, професор, проректор з наукової роботи Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, академік НАПрН України;
  • Н.Р. Малишева, д-р юр. наук, професор, завідувач відділу космічного права Інституту держави і права НАН України ім. В.М. Корецького, академік НАПрН України, Заслужений юрист України;
  • І.М. Козьяков, д-р юр. наук, професор, директор Інституту спеціальної підготовки Національної академії прокуратури України, державний радник юстиції 3 класу, Заслужений юрист України.

На думку рецензентів, монографія відповідає вимогам, що висуваються до опублікованої монографії, яка подається на здобуття наукового ступеня доктора наук, затверджених наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 17.10.2012 р. № 1112, відтак рекомендується до опублікування.

Монографія розрахована для науковців, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів, юристів-практиків, фахівців у сфері використання та охорони надр.

З інформацією про затвердження на посадах працівників Інституту виступив завідувач відділу кадрів – к.ю.н., с.н.с. Михайло Дутов. Після цього було обрано лічильну комісію та проведено голосування.

VLUU L210  / Samsung L210

Голова лічильної комісії – вчений секретар Інституту, к.ю.н., с.н.с. Ірина Кременовська оголосила результати підрахунку голосів.

VLUU L210  / Samsung L210

Директор Інституту і члени вченої ради привітали з призначенням:

  • на посаду старшого наукового співробітника відділу міжрегіонального співробітництва Луганської філії Інституту – к.е.н. Юлію Рогозян;
  • на посаду провідного наукового співробітника відділу проблем господарсько-правового забезпечення економічної безпеки держави – д.ю.н., професора Салавата Валітова;
  • на посаду старшого наукового співробітника відділу проблем модернізації господарського права та законодавства – к.ю.н. Наталю Єремєєву;
  • на посаду старшого наукового співробітника відділу проблем господарсько-правового забезпечення економічної безпеки держави –  к.ю.н. Вікторію Сидоренко.

VLUU L210  / Samsung L210

Також під час засідання вченої ради було розглянуто низку питань стосовно організації роботи аспірантури, обговорено проблеми фінансування установ системи НАН України й визначено перспективи подальшого сприяння розвитку наукових досліджень.