Поліція та громадськість – розбудовуємо community policing

2-3 квітня 2018 року у м. Сєвєродонецьк пройшов  тренінг «Програма підготовки представників громад та поліції Луганської області з питань громадської безпеки та взаємодії на засадах партнерства». Який проходив у рамках проекту ПРООН «Відновлення управління та сприяння примиренню у постраждалих від кризи громадах України» за підтримки Європейського Союзу. Даний захід відвідала Сивоконь Аліна, провідний економіст відділу проблем міжрегіонального співробітництва Інституту економіко-правових досліджень НАН України.

Потреба у безпеці є однією з базових потреб людини, а співпраця поліції та громади – найкращий спосіб її забезпечити. Адже цей підхід ґрунтується на взаємодії між усіма, від кого залежить безпека: між громадою, поліцією та місцевою владою.

Взаємодія поліції з населенням на засадах партнерства є водночас і філософією (способом мислення), і організаційною стратегією, завдяки якій поліція та громада тісно співпрацюють та шукають нові шляхи вирішення проблем профілактики злочинності та безпеки громадян.

Так, на заході була представлена модель поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду – Community Policing (взаємодія поліції та громади) тобто, поліція працює, враховуючи думку громади щодо проблем безпеки та громадського порядку на території обслуговування. Дана програма вже працює в декількох регіонах  України. Були представлені реальні втілені проекти.

Створені та діють проекти:

шкільний офіцер поліції (сприяння підвищення ефективності навчального процессу, розв’язання конфліктів серед учнів, вирішення проблеми підліткової і дитячої злочинності);

створення квартальних і вуличних комітетів;

правовий театр  (ігрова форма для школярів);

муніципальна варта (мешканці патрулюють вихідними місто разом із поліцейськими, а по буднях – виходять на вулиці самостійно);

сусідська варта (Neighbourhood Watch) – це партнерство між поліцією і громадянами, яке сприяє збільшенню безпеки в громадах, в будинках, на вулицях та в містах.

На сьогодні, Community Policing є складовою частиною повсякденної роботи поліції у таких країнах, як Бельгія, Болгарія, Чехія, Німеччина, Польща, Велика Британія, США.

Як зазначив тренер Євген Жук, основні принципи взаємодії поліції з населенням на засадах партнерства повинні мати такі положення:  кожна людина повинна довіряти поліції, поліція і громада працюють щоб вирішити потреби громади, поліція як частина громади, а не окремо від неї.

Учасники даного тренінгу отримали рекомендації щодо організації проекту Community Policing у своїх громадах.

Програма Neighbourhood Watch для України, були представлені проекти реалізації та як вони вплинули на громаду, і які принесли переваги.

За даним тематичним напрямом було розглянуто модель вирішення проблем (SARA). Дана модель корисна як спосіб організації підходу до вирішення повторювальних проблем. Також розглянули трикутник аналізу проблем (оцінка, сканування, аналіз), що дає можливість вирішувати повторювальні проблеми злочинності та забезпечити правопорядок. Обидва ці процеси слід використовувати для вирішення проблем громади.

Участь у цих заходах давала змогу відвідувачам отримати певні практичні навички. Так, наприклад описали проблеми взаємодії поліції та громади і визначили, що дає така взаємодія для громади, вказали партнерів та вивчили ресурси громади, пояснили різницю між традиційною поліцією та взаємодією поліції з населенням на засадах партнерства. Отримали консультації від тренерів, як розробляти спільний план дій та реалізацію громадської поліції.

Тренінг був плідний та конструктивний. У підсумку визначили стратегії для реалізації взаємодії поліції з населенням на засадах партнерства в Україні