Пул заходів задля активізації транскордонного співробітництва

16 січня 2018 року робоча група у складі Йоханеса МОІСІО (керівник цільової групи Асоціації європейських прикордонних регіонів з зовнішніх кордонів; Фінляндія), Едуарда СИРОМОЛОТА (керівник Інформаційного центру Асоціації європейських прикордонних регіонів, президент Харківської громадської організації «Єврорегіон «Слобожанщина»; Україна), Інни ЗАБЛОДСЬКОЇ (д.е.н., професор, директор Луганської Філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України; Україна) та Юлії РОГОЗЯН (к.е.н., заступник завідувача відділу проблем міжрегіонального співробітництва; Україна) відвідала ряд міжнародних заходів, присвячених питанням організації та проведення Асамблеї українських прикордонних регіонів та єврорегіонів.

Так, першим заходом стала зустріч членів робочої групи та представників Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції: Марією ІОНОВОЮ (заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції) та Оксаною ЮРИНЕЦЬ (голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції). Учасники обговорювали поточні питання, пов’язані з проектом Паспорту Асамблеї українських прикордонних регіонів та єврорегіонів.

Наступним заходом дня стала розширена нарада в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за участі В’ячеслава НЕГОДИ (першого заступника Міністра), учасників вищевказаної робочої групи, представників Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, Сергія ТАТУСЯКА (голова ГО «Єврорегіон «Дністер»), Галини ЛИТВИН (виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон «Карпати-Україна»), Олександра ГАНУЩИНА (голова Львівської обласної ради). Головними питаннями обговорення стали пропозиції щодо обрання міста проведення Асамблеї у 2018 році, положення порядку денного заходу та джерела фінансування.

Едуард СИРОМОЛОТ у своїй доповіді зазначив, що Асамблея українських прикордонних регіонів та єврорегіонів (об’єднань єврорегіонального співробітництва) утворена 2010 року шляхом підписання відповідної Декларації. Згідно із документом метою утворення Асамблеї українських прикордонних регіонів та єврорегіонів є сприяння сталому соціально-економічному і просторовому розвитку прикордонних регіонів у інноваційно-інвестиційний спосіб, посилення координації політики транскордонного співробітництва, сприяння обміну досвідом у реалізації транскордонних проектів, вирішення актуальних питань транскордонного співробітництва з урахуванням рекомендації європейських інститутів та чинного законодавства України.

«Мінрегіон підтримує створення спільної платформи у вигляді Асамблеї, Форуму, Конференції чи інших форм співпраці, яка б сприяла координації зусиль на центральному, регіональному та місцевому рівнях, а також реалізації домовленостей у сфері транскордонного співробітництва. Особливої ваги та актуальності це питання має саме зараз, коли в повному обсязі вступила в силу Угода про асоціацію між Євросоюзом та Україною. Ми повинні підняти планку в сфері регіональної політики та транскордонного співробітництво на якісно новий рівень і це є одним із ключових напрямів співпраці та політичного діалогу з Європейським Союзом», – зазначив В’ячеслав Негода.

Найближчим часом Мінрегіон разом з Комітетом Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, профільними асоціаціями та регіональними громадськими організаціями планує здійснити аналіз виконання Рекомендацій парламентських слухань щодо транскордонного співробітництва, що відбулися 21 вересня 2016 року, і сформувати актуалізований план відповідних заходів таким чином, щоб у підсумку вийти на формат заходу, який об’єднає усі зацікавлені сторони і сприятиме підготовці спільних з країнами-сусідами проектів розвитку, що можуть бути підтримані Україною та Європейським Союзом.

Ще одним міжнародним заходом з даної проблематики стала вечірня нарада між учасниками робочої групи та Асоціації європейських прикордонних регіонів з зовнішніх кордонів, яку очолив Йоханес МОІСІО. Також на зустрічі були присутні представники спільних транскордонних проектів між Румунією, Молдовою та Україною: Айон АПОСТУ (керівник цільової групи «Румунія-Молдова»), Віктор ПОЕДЕ (заступник керівника цільової групи «Румунія-Молдова»), Янош ЗАКОНИЙ (керівник групи програм Association4U), які обговорювали заплановані заходи з транскордонного співробітництва у 2018 році.

У підсумку всі учасники дійшли висновків про те, що українські прикордонні регіони та єврорегіони мають виробити спільний підхід і запропонувати об’єднуючу платформу, щоб забезпечити дієву координацію та взаємодію між центральними та місцевими органами влади. Даною платформою і виступить Асамблея українських прикордонних та єврорегіонів, в рамках якої визначатимуться ініціативи та проекти для реалізації в рамках українських та європейських фінансових інструментів.

Порядок денний робочої зустрічі з питань проведення Ассамблеї українських прикордонних регіонів та єврорегіонів

Паспорт Ассамблеї українських прикордонних регіонів та єврорегіонів