Ризики і можливості для національної консолідації та примирення в умовах зовнішньої агресії

12 вересня 2017 року у Національному інституті стратегічних досліджень відбулась зустріч науковців на тему: «Ризики і можливості для національної консолідації та примирення в умовах зовнішньої агресії» за участю В.А. Устименка – директора Інституту економіко-правових досліджень НАН України, члена-кореспондента НАПрН України, доктора юридичних наук, професора, Заслуженого юриста України, заступника академіка-секретаря Відділення економіки НАН України.

Учасники мали нагоду прослухати вступне слово директора Національного інституту стратегічних досліджень В.П. Горбуліна. Далі була подана презентація експертних опитувань: «Конфліктні питання в українському суспільстві, які виникли у наслідок анексії Криму та збройного протистояння на Донбасі» (Каплан Ю., Новикова Н.), яке було проведено методом відкритого електронного анкетування у рамках міжнародного проекту «Жіночі ініціативи за мир на Донбасі» та «Майбутнє Донбасу очима українських експертів» (Ляшенко О.М.) і яке було проведено Національним інститутом стратегічних досліджень. Метою опитування було визначити нові суперечності, які виникли у наслідок анексії Криму та збройного протистояння на Донбасі. Абсолютна більшість експертів згодна, що анексія АР Крим та збройний конфлікт на Донбасі спричинили нові суспільні протиріччя.

Поряд з усім, на засіданні був присвячений час розгляданню також важливих питань, а саме : «Довіра і толерантність в українському суспільстві: нові стереотипи конфліктних часів», ставлення до жителів непідконтрольних та підконтрольних територій Донбасу з боку решти населення, основні настрої населення підконтрольних територій щодо центральної влади, до української держави, оцінка суспільно-політичних процесів, «Українські військові: ставлення населення і труднощі адаптації до мирного життя», основні труднощі адаптації українських військових до мирного життя після демобілізації, ставлення до українських військових населення звільнених територій Донбасу, «Інтеграція ВПО у нові громади: конфліктні «точки» чи системні конфлікти», системні проблеми інтеграції ВПО до нових громад у контексті об’єднання українського суспільства, особливості інтеграції на підконтрольну територіях Донбасу.

У своєму виступі директор ІЕПД НАН України Устименко В.А. зробив наголос на дуже актуальному питанні примирення не тільки в міжособистісному спілкуванні, а і в економічному сенсі. Втрати бюджету України від блокади непідконтрольних територій становлять більш двох мільярдів доларів США, призводять до закриття вугільних підприємств при дефіциті вугілля на генеруючих потужностях України. У той же час, обєми торгівлі з РФ зросли за останній звітний період на 26%. Керівництво держави не випадково було проти таких кроків активістів, попереджало про можливі негативні наслідки.

Також він підкреслив, що потребує підтримки держави економічна активність ВПО, створення умов для започаткування кваліфікованими фахівцями свого бізнесу, виведення їх із стану випадкової бідності. Механізмів реалізації потребують заходи компенсації, передбачені законодавством для забезпечення житлом ВПО, які наразі не отримали свого логічного продовження на підзаконному рівні.

Дискусія, яка відбулася в ІСД, була плідною, про її результати фахівці інституту повідомлять Адміністрацію Президента України, інші відомчі органи.