Круглий стіл «Реформування спиртової галузі в Україні: час приймати рішення»

7.09.2017 р. відбувся круглий стіл «Реформування спиртової галузі в Україні: час приймати рішення». Метою круглого столу «Реформування спиртової галузі в Україні: час приймати рішення» було всебічне обговорення ситуації, що склалася у спиртовій галузі із залученням провідних експертів, учасників ринку, органів державної влади та пошук конструктивних, консенсусних рішень для проведення ефективних реформ у цій сфері.

Вже довгі роки реформування та модернізація спиртової промисловості України зводиться до необхідності приватизації підприємств та є предметом політичних спекуляцій. Сьогоднішній стан галузі – застарілі виробничі потужності, щорічне зниження об’ємів виробництва та експорту спирту, відсутність інвестицій, тінізація, надмірна державна регуляція та монополізація ринку, щорічне зменшення надходжень в державний бюджет тощо. Мало в кого в бізнесових та владних колах є сумніви щодо необхідності проведення радикальних реформ у цій сфері, демонополізації та впровадження ефективної моделі приватизації спиртових підприємств із урахуванням світового досвіду. Навесні 2017 року Україна взяла на себе досить жорсткі за термінами зобов’язання перед МВФ: до кінця вересня нинішнього року завершити конкурсний продаж державних спиртових підприємств, що входять в систему «Укрспирт».

 Ключові питання, що були обговорені:

1. Наскільки ефективна нинішня діяльність державних спиртозаводів підпорядкованих Міністерство аграрної політики та продовольства України и чи відповідає вона ринковим реаліям?

2. Чи потрібно віддавати в приватні руки спиртову галузь в Україні: модель приватизації та можливість прийняття парламентом урядового законопроекту «Про демонополізацію та впровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі»? Чи можна уникнути перетворення «Укрспирту» з державної на приватну монополію та як забезпечити рівноправний доступ до приватизації потенційних інвесторів? Які альтернативи урядовій концепції реформування спиртової промисловості?

3. Яким чином потрібно підготувати спиртові підприємства до приватизації та провести детінізацію ринку: корпоратизація ДП «Укрспирт»; остаточна передача виробничих потужностей концерну «Укрспирт» в ДП «Укрспирт»; проведення прозорого конкурсу на посаду голови ДП «Укрспирт»?

У заході взяли участь Геннадій Чижиков – президент Торгово-промислової палати України», Анатолій Кінах – президент УСПП, Леонід Козаченко – голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, народний депутат України та інші. У роботі круглого столу взяла участь Заблодська І.В. – директор Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України.

За результатами заходу було напрацьовано подальші спільні дії з підтримки реформування спиртової галузі.