Інфраструктура регіонів України. Пріоритети модернізації

19 січня 2017 року відбулося засідання круглого столу «Інфраструктура регіонів України. Пріоритети модернізації», організаторами якого виступили представники Фонду імені Фрідріха Еберта, Поліського фонду регіональних та міжнародних досліджень, Асоціації регіональних аналітичних центрів з метою привернути увагу та ознайомити з особливостями інфраструктурного розвитку регіонів України, її оцінкою та пошуками шляхів розвитку.

20170119_110902Серед представників вищеназваних установ, Міністерства інфраструктури України, регіональних ОСББ та громадських об’єднань, наукову сферу представляли директор Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України, д.е.н., професор Інна Заблодська та с.н.с., к.е.н. Юлія Рогозян.

20170119_133220Представники Асоціації регіональних аналітичних центрів проаналізували поточний стан складових інфраструктури, виявили регіональні особливості її функціонування та можливі перспективні напрямки розвитку проектів інфраструктури в кожній області України.  Результати дослідження показали, що найсильнішими областями в інфраструктурному розвитку були: Кіровоградська, Тернопільська, Чернівецька, Житомирська та Черкаська; найгірші показники розвитку інфраструктури належали таким областям: Сумська, Хмельницька, Закарпатська, Івано-Франківська та Одеська. Найсильнішими складовими інфраструктури за досліджуваний період стали: складова житлово-комунального господарства, складова зв’язку та рекреаційна складова. Також були виділені проблемні та «слабкі місця», серед складових інфраструктури, насамперед це стосується транспортної складової, природоохоронної (екологічної) складової, освітньої та медичної складової.

20170119_110902У підсумку були запропоновані досить широкі рекомендації для української влади та органів самоврядування щодо проектів, які слід врахувати при розробці стратегій регіонального розвитку та цільових регіональних програм, проте обговорення даної роботи показало, що вона потребує серйозної доробки.