Питання реалізації прав та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Україні: досвід і перспективи

Переселенці – не проблема, а ресурс приймаючих громад!

16 грудня 2016 року в Києві відбулася міжрегіональна конференція «Питання реалізації прав та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Україні: досвід і перспективи», організаторами якої виступили Інститут економіко-правових досліджень НАН України (далі – Інститут) та ГО «Правозахисна організація жінок-переселенок «Воля до життя».

r%e2%89%a5c__-%e2%89%a0r%d1%96rУ своєму вступному слові модератор заходу, директор Луганської філії Інституту, д.е.н., професор Інна Заблодська зазначила, що не дивлячись на велику кількість нагальних викликів, пов’язаних з вимушеним переміщенням громадян, влада не приділяє належної уваги їх вирішенню.

%d0%b8%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b0Інна Заблодська закликала учасників конференції не стільки обговорювати дані проблеми, скільки поділитися своїми здобутками та виробити реальні, дієві та практичні рекомендації з даного приводу.

_%e2%80%a0_%d1%80%d1%8d%d1%80%d1%9aДаний захід зібрав фахівців з різних сфер діяльності, яким дійсно не байдужа доля внутрішньо переміщених осіб, оскільки більшість з них є переселенцями, а хто як не вони знають дану ситуацію наскрізь, зсередини? Так, співорганізатор заходу, представник правозахисної організації жінок-переселенок «Воля до життя», к.м.н. Лариса Заливна представила результати громадської експертизи діяльності регіональної та місцевої влади щодо дотримання прав та інтересів ВПО та констатувала, що на сьогодні лише 11% ВПО має намір повернутись додому, що ставить на порядок денний стратегічну мету державного сприяння і забезпечення процесів інтеграції таких громадян.

%d0%bb-%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b0%d1%8fГолова ГО «Луганська коаліція «Громадяни за прозорість дій влади», член громадської ради при Київській міській державній адміністрації, канд. наук з держ. управління Олег Перетяка приділив у своєму виступі увагу правам ВПО, а саме повноті здійснення права на свободу від дискримінації, за порушення якого запропонував запровадити кримінальну відповідальність.

Поглядом на процесуальні проблеми у реалізації прав ВПО також поділився юрист, адвокат, консультант Коаліції громадських організацій переселенців «Соборна Україна» Валентин Пришва, на думку якого, найдієвішим засобом вирішення проблем ВПО є просування переселенців до складу громадських рад при Верховній Раді та Кабінеті Міністрів України.

_%d0%b3e%e2%80%a0%d1%84Одним з підходів до вирішення проблем ВПО є науковий. Так, представники Інституту презентували науково-практичні висновки стосовно деяких проблем переселенців. В.о. зав. відділу містознавства, к.е.н., с.н.с. Олена Тарасевич наголосила на важливих аспектах розміщення та зайнятості ВПО у великих містах,

а с.н.с. Луганської філії Інституту, к.е.н. Юлія Рогозян у своєму виступі представила науково-практичні результати, які спрямовані на правове та економічне забезпечення підприємницької активності ВПО (що були розроблені групою фахівців юристів та економістів Інституту в контексті створення науково-практичної брошури).

_Також Інститут представляла с.н.с. Луганської філії, д.е.н., доцент Еліна Бойченко.

Зрозуміло, що найгострішою проблемою для ВПО є відсутність житла, адже на цьому шляху виникають багато умов та перешкод, аналіз яких презентував голова ГО «Житлова спілка переселенців» Сергій Морозов, а практичними підходами до реалізації права на житло для ВПО поділився керівник будівництва Михайло Чумаков. Практичною стороною даного питання став виступ голови правління ГО «Конгрес сходу України», к.е.н., доцента Таврійського Національного університету ім. В.І. Вернадського, зав. каф. менеджменту Анатолія Путінцева, адже він запропонував реальну альтернативу вирішення житлової проблеми – використати сучасні технології будівництва для ВПО на прикладі проектної співпраці з ТМ «Екохауз».

htmlimageДаний проект пропонує всім охочим переселенцям долучитися до будівництва енергозберігаючих будинків своїми руками, які пропонується розташувати на території Київської області, що максимально зможе мінімізувати витрати (орієнтовна вартість складає 120 $/кв.м.) та знизити кінцеву вартість такого житла (подробиці можна побачити 29.12.2016 р. на сайті www.kcy.org.ua).

%c2%b6_-_%d1%84%c2%b6%d1%96-e%d1%87eЗа результатами доповідей та дискусій, учасники конференції виробили практичні рекомендації, які будуть спрямовані до профільних Комітетів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та профільних міністерств з метою допомоги в реалізації прав ВПО та їх інтеграції в Україні.