Стратегічна сесія “Децентралізація: нарощування експертного потенціалу для реформи”

%d0%b4%d0%bb%d1%8f-%d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82%d0%b0-33333314 грудня 2016 року у рамках програми «Підтримка розвитку міст» Товариство дослідників України у співпраці із Київським національним університетом імені Тараса Шевченка провели стратегічну сесію «Децентралізація: нарощування експертного потенціалу для реформи». Головна мета заходу – залучення активного небайдужого населення (студентів, громадських активістів, експертів, посадовців місцевого самоврядування) до реалізації прогресивних змін в українському суспільстві. Стратегічна сесія «Децентралізація: нарощування експертного потенціалу для реформи» включала 3 тематичні блоки: методику формування об’єднаних територіальних громад, приклади успішної реалізації реформи та труднощів, що виникали, і, зрештою, візію майбутньої реформи.

Головна мета заходу – залучення активного небайдужого населення (студентів, громадських активістів, експертів, посадовців місцевого самоврядування) до реалізації прогресивних змін в українському суспільстві. Стратегічна сесія «Децентралізація: нарощування експертного потенціалу для реформи» включала 3 тематичні блоки: методику формування об’єднаних територіальних громад, приклади успішної реалізації реформи та труднощів, що виникали, і, зрештою, візію майбутньої реформи. 

Реформа децентралізації влади триває другий рік. На початок 2017 року буде утворено вже 367 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Учасники сесії проаналізували процес формування ОТГ, зокрема відповідність конфігурації нових адміністративно-територіальних одиниць Перспективним планам формування територій громад Донецької, Сумської, Рівненської та Миколаївської областей у інтерактивних кейсах. На прикладі існуючих ОТГ відстежили фактичну спроможність громад. Отримані результати підштовхують до роздумів щодо доцільності формування ОТГ, які не відповідають перспективним планам та не мають потенціалу спроможності.

%d0%b4%d0%bb%d1%8f-%d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82%d0%b0-10000000Завдяки встановленим фактам учасники сесії переконались, що Перспективний план – це не інструмент насилля в руках держави, а інструкція для вдалого об’єднання. Отже, стратегічна сесія стала чудовою платформою для активних обговорень щодо оптимальності процесу формування об’єднаних територіальних громад в Україні та стала ще одним кроком до кращого майбутнього. Зміни починаються із кожного з нас!

%d0%b4%d0%bb%d1%8f-%d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82%d0%b0-9999999У роботі стратегічної сесії взяла участь д.е.н., професор І.В. Заблодська, яка разом з усіма учасниками формувала об’єднані територіальні громади. Ця стратегічна сесія слугуватиме платформою для конструктивних дискусій, де будуть визначені і обговорені основні проблеми і потреби у ефективній реалізації реформи з децентралізації в Україні. Через діалог учасники визначать спільні зусилля задля сприяння вирішенню актуальних проблем щодо передачі владних повноважень та відповідальності.

%d0%b4%d0%bb%d1%8f-%d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82%d0%b0-1777777