Можливості інтегрованого розвитку міст з метою підтримки сталого розвитку в Україні

16 листопада 2016 року в місті Києві відбувалася Перша українсько-німецька конференція міського розвитку «Можливості інтегрованого розвитку міст з метою підтримки сталого розвитку в Україні», учасниками якої стали більше 300 осіб, серед яких була с.н.с. Інституту Aнacтacія Toкyнoвa.

В якості цілей конференції організаторами було заявлено бажання проаналізувати наявну ситуацію та передумови для процесів та політики міського розвитку в Україні; обмінятися досвідом та інформацією стосовно підходів, інструментів та конкретних програм/проектів інтегрованого розвитку міст, впровадження положень Лейпцизької хартії в Україні та Німеччині; нагородити успішні проекти конкурсу з інтегрованого міського розвитку; створити мережу представників сфери міського розвитку в національному та міжнародному контекстах.

Програму було поділено на три частини. Перша стосувалася викладення досвіду спікерів з України та Німеччини із загальних питань міського розвитку, та відбувалася для всіх учасників конференції одночасно.

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-1Емануель Моулін, керівник секретаріату URBACT, веде мову про політику інтегрованого міського розвитку як успішну модель трансформації міста в Європі в цілому та в Німеччині зокрема

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-2Сергій Білоус, керівник Управління містобудування, архітектури та планування територій Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, розповідає про тренди та перспективи політики міського розвитку

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-3Др. Олівер Вайгль з Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та ядерної безпеки Німеччини доповідає про сутність та значення Лейпцизької хартії для розвитку міст

Другу частину Конференції складали сесійні засідання за чотирма Аренами (Арена A: Стан та перспективи адміністративної та правової реформи міського розвитку в Україні; Арена B: Сильна громадасильне місто; Арена C: Розвиток міста з точки зору охорони клімату; Арена D: Стратегічний розвитокмотор розвитку успішних міст). Представниця Інституту брала участь в роботі останньої Арени.

Слід сказати, що достатньо багато уваги спікерами було приділено економіко-правовим питанням стратегічного розвитку міст (головним чином щодо німецького досвіду розглядалися міста Берлін та Коттбус, щодо українськогоЛьвів), натомість учасники дискусії з числа слухачів представляли переважно природничі спеціальності (інженерія, географія, геологія тощо) та ставили відповідні питання.

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-4Руді Греф, СІМ експерт, розповідає про румунський досвід стратегування міст. ПраворучІгор Піцик, асоціація міст України

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-5Андрій Москаленко, заступник міського голови м. Львів центрі), веде мову про досвід залучення львівської громадськості до формування міської стратегії; ліворучпроф. Зільке Вайднер, Технічний університет м. Коттбус; праворучмодератор Арени D Йохен Гаулі.

Як уже було зазначено вище, однією із цілей заходу було нагородження успішних проектів конкурсу з інтегрованого міського розвитку, оголошеного у вересні цього року. Даний конкурс передбачав нагородження «Лейпцизькою премією інтегрованого міського розвитку» і мав відзначити вже втілені проекти сталого розвитку міста з метою інтенсифікації інтегрованого урбаністичного розвитку в українських містах у майбутньому. Ключовими організаторами виступили Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Федеральне міністерство навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та ядерної безпеки Німеччини.

З боку України участь у конкурсі взяли 95 проектів, які представляли всі регіони; переможцем стала львівська «Майстерня міста».

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-6