Угода про асоціацію між Україною та ЄС: перші уроки для України

16 листопада 2016 року з нагоди виходу української версії книжки «Поглиблення відносин між ЄС та Україною: Що, чому і як?» у межах проекту «Розуміння угод про асоціацію ЄС і поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі з Україною, Молдовою і Грузією», що реалізується консорціумом на чолі з Центром європейських політичних студій (CEPS) за фінансової підтримки SIDA та проекту «Підтримка реалізації угоди між Україною та ЄС про асоціацію» (Association4U), що фінансується ЄС, відбулася конференція «Угода про асоціацію/ПВЗВТ між Україною та ЄС: перші уроки для України».

З вітальним словом виступили: Мартін Нагстрьом – Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні, Ігор Бураковський – Голова Правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Сергій Петухов – заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції, Майкл Емерсон – старший науковий співробітник CEPS, керівник проекту «Розуміння угод про асоціацію ЄС і поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі з Україною, Молдовою і Грузією» та Янош Законі – керівник технічної допомоги Association4U.

1-2Робота конференції складалася з двох сесій, зокрема:

Сесія 1. Політичні принципи та інституційний розвиток;

Сесія 2. Поглиблена і всеосяжна зона вільної торгівлі та секторальна співпраця.

На кожній із сесій виступали представники органів державної влади України, громадськості, міжнародної та української експертної спільноти, які неодноразово зазначали, що політичні та економічні цілі Угоди мають принципове значення для майбутнього України як незалежної і безпечної європейського держави, і є абсолютно зрозумілими.

Зокрема, політична мета полягає у поглибленні реалізації «європейського вибору» України. Це означає запровадження основоположних європейських цінностей, а саме: демократії, верховенства права, поваги до прав людини та стандартів європейської системи безпеки.

Економічна мета полягає в тому, щоб допомогти модернізувати українську економіку за рахунок нарощування обсягів торгівлі з ЄС та іншими країнами, а також реформування регулювання економіки відповідно до передової європейської практики.

За умови покращення бізнес-клімату Україна може стати привабливим об’єктом для іноземних і внутрішніх інвестицій для подальшого виробництва продукції на експорт до ЄС та на інші ринки світу.

У роботі конференції активну участь взяла і делегація Інституту у складі: директора, член-кореспондента НАПрН України, д.ю.н., професора В. А. Устименка, д.е.н., професора І.В. Заблодськаої, к.е.н. Ю.С. Рогозян, к.ю.н. Н.О. Герасименкок.ю.н. Т.С. Гудіми, м.н.с. А.О. Волкової.

image-17-11-16-16-04-1У ході заходу було презентовану книгу «Поглиблення відносин між ЄС та Україною: Що, чому і як?», яку підготував міжнародний авторський склад експертів з Центру європейських політичних досліджень (CEPS) у Брюсселі та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій у Києві. Книга в деталях роз’яснює найбільш важливі положення політичної та економічної частин Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та для кожного окремого випадку показує зобов’язання, які взяла на себе Україна. 

2-2Англійську версію книги можна безкоштовно завантажити за посиланням: http://3dcftas.eu/publications/other/deepening-eu-ukrainian-relations-what-why-and-how. Український примірник за посиланням: http://www.ier.com.ua/ua/publications/books?pid=5330.