16 листопада 2016 року у Верховній Раді відбулися парламентські слухання на тему: «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні»

Відкриваючи парламентські слухання, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд наголосила на тому, що вчасність обговорення цього питання важко заперечити. “Освіта й наука в Україні завжди фінансувалися за  залишковим принципом. Освіта, передусім середня – це питання національної безпеки. Від якості освіти залежить, чи матимемо ми державу”, – зазначила вона. На думку Оксани Сироїд, якість освіти в  державі  впливає на формування національної ідентичності людини. “Найвище завдання держави – повернути науку до вищих навчальних закладів. Світова наука розвивається на основі того, що вона започатковується в університетах”, – сказала промовець.
За словами міністра освіти й науки України Лілії Гриневич, розбудова нації, державотворення мають не просто відображатися в освіті й науці. “Освіта й наука повинні задавати тон цим процесам. Наше завдання – забезпечити подолання нерівності у фінансуванні галузі”, – наголосила вона. “Останні десять років бюджет освітньої галузі був бюджетом існування, а не розвитку. Витрати на освіту слід сприймати як інвестиції в людський капітал, що створює умови для зростання і розвитку країни”,  – зазначила міністр.

На думку Першого заступника голови Комітету з питань науки і освіти Олександра Співаковського, “до причин, що негативно впливають на розвиток системи освіти в Україні, насамперед відносять недостатній рівень фінансування освітньої галузі та неефективне використання наявних ресурсів, недосконале правове забезпечення, застарілу матеріально-технічну базу, високу вартість кредитування, несприятливий інвестиційний клімат, відтік мізків закордон тощо.”  За його словами, “у 2016 році бюджетна забезпеченість одного учня в Україні складає близько 9,3-10 тисяч гривень, що у доларовому еквіваленті відповідає майже 350-400 доларів США, тоді як у Європі цей показник становить 6,8 тисяч євро.” Видатки на освіту з Державного бюджету не перевищують трьох відсотків ВВП.

16-11На парламентських слуханнях виступив Антон Григорович Наумовець  – український фізик, учений у галузі фізичної електроніки і фізики поверхні, професор, доктор фізико-математичних наук, академік НАН України, віце-президент Національної академії наук України, Заслужений діяч науки і техніки України. Він запросив у гості до Національної Академії Наук України задля визначення та вирішення проблем науки у співбесіді з науковцями і звернув увагу на жахливий стан установ Академії.

У парламентських слуханнях взяли участь і співробітники Інституту економіко-правових досліджень НАН України – професор І.В. Заблодська і науковий співробітник Г.Г. Нестеров.

16-11