Круглий стіл у Вищому господарському суді України: “Реформування господарського законодавства України”

31 березня 2016 року у Вищому господарському суді України відбувся круглий стіл на тему: “Реформування господарського законодавства України”, організаторами якого виступили ВГСУ, Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Інститут економіко-правових досліджень НАН України.

12417733_977638512314457_8519584922465174737_n

У заході взяли участь судді ВГСУ, апеляційних та місцевих господарських судів, а також науковці вищих юридичних шкіл, фахівці в галузі господарського права і господарського процесу, цивільного, земельного, фінансового, банківського, екологічного, корпоративного, транспортного права, конкурентного права, інтелектуальної власності та інші.

Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України на заході були присутні директор, д.ю.н., професор, член-кореспондент НАПрН України, Заслужений юрист України Володимир Устименко; заступник завідувача відділом проблем модернізації господарського права та законодавства, д.ю.н., доцент Руслан Джабраілов; завідуюча сектором відділу проблем господарсько-правового забезпечення економічної безпеки держави, д.ю.н., професор Світлана Грудницька; старший науковий співробітник відділу проблем господарсько-правового забезпечення економічної безпеки держави, к.ю.н. Тетяна Гудіма; науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, к.ю.н. Наталія Герасименко, науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, к.ю.н. Веста Малолітнева; молодший науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, к.ю.н. Катерина Хрімлі, молодший науковий співробітник відділу проблем господарсько-правового забезпечення економічної безпеки держави Олена Колосова, молодший науковий співробітник відділу економіко-правових проблем містознавства Геннадій Нестеров, молодший науковий співробітник відділу економіко-правових проблем містознавства Анастасія Волкова, юрист відділу проблем модернізації господарського права та законодавства Дмитро Гриценко, аспірант Семен Яценко.

З вітальними промовами до учасників круглого столу звернулися Голова ВГСУ Богдан Львов, д.ю.н., професор, декан юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Іван Гриценко та д.ю.н., професор, член-кореспондент НАПрН України, директор Інститут економіко-правових досліджень НАН України Володимир Устименко.

12400716_977638668981108_7124435286337938046_n

Зокрема, Богдан Львов подякував за підтримку в проведенні заходу КНУ імені Тараса Шевченка та Інституту економіко-правових досліджень НАН України. Він висловив сподівання, що обговорення у колі фахівців не обмежаться теоретичними дискусіями і в підсумковому результаті вдасться напрацювати “необхідні позитивні зміни для законодавства та економіки країни в цілому”. “Теорія та наука – це важливий фундамент, проте, інвестиційна привабливість держави залежить від діючого законодавства”, – підкреслив очільник ВГСУ.

12928290_977638835647758_8371007663381339811_n

Модераторами виступили заступник Голови ВГСУ Геннадій Кравчук та д.ю.н., професор кафедри господарського права КНУ імені Тараса Шевченка Вікторія Рєзнікова.

В ході круглого столу учасниками обговорювалися:

– стан господарського законодавства, перспективи його вдосконалення;

– зарубіжний досвід кодифікації економічного (підприємницького, торговельного, комерційного тощо) законодавства;

– презентація законопроекту щодо внесення змін до Господарського кодексу України;

– аналіз застосування Господарського кодексу України господарськими судами України, тощо.

Зокрема, з доповідями виступили:

– д.ю.н., професор, член-кореспондент НАПрН України, директор Інститут економіко-правових досліджень НАН України Володимир Устименко на тему: “Стан господарського законодавства, перспективи його вдосконалення”;

– д.ю.н., професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, завідувач кафедри господарського права і процесу Національного університету “Одеська юридична академія”, член Науково-консультативних рад Верховного Суду України та ВГСУ Олег Подцерковний на тему: “Щодо еволюційного вдосконалення господарського законодавства”;

– д.ю.н., професор, академік НАПрН України, декан юридичного факультету Донецького національного університету Антоніна Бобкова на тему: “Щодо організації підготовки пропозицій з удосконалення господарського законодавства”;

– к.ю.н., доцент кафедри господарського права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Ірина Селіванова на тему: “Деякі проблеми законодавчого забезпечення функціонування державного сектора економіки, і не тільки”;

– д.ю.н., професор, завідувач кафедри цивільного права та процесу Львівського національного університету імені Івана Франка, заслужений юрист України Володимир Коссак на тему: “Правовий статус юридичних осіб, створених державою”;

– к.ю.н., старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України Микола Сірий на тему: “Перспективи реформування господарського законодавства та судової практики в контексті сучасної євроінтеграці”;

– д.ю.н., доцент кафедри господарського права Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого”, директор Науково-дослідного інституту правового забезпечення інноваційного розвитку НАПрН України Юлія Атаманова на тему: “Шляхи вдосконалення господарського законодавства у контексті співвідношення доктринальності та ефективності”;

– д.ю.н., доцент, професор кафедри трудового права і права соціального забезпечення юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, адвокат Сергій Вавженчук на тему: “Сучасний стан та перспективи розвитку законодавства у сфері обігу цінних паперів” та інші.

12931292_977639218981053_5913261974251007530_n

У свою чергу, суддя-спікер ВГСУ Олексій Євсіков проаналізував застосування Господарського кодексу України (ГК України) господарськими судами. Зокрема, він наголосив, що кодифікований акт значно полегшує роботу. Наприклад, лише в ГК України надано визначення поняттям корпоративні права та корпоративні відносини, які є основоположними під час вирішення корпоративних спорів. Також ГК України встановлює правовий статус суб’єктів господарювання, не передбачених Цивільним кодексом України, зокрема, унітарних державних та комунальних підприємств, приватних та дочірніх підприємств. Таким чином, при вирішенні господарських спорів, пов’язаних з діяльністю об’єднань підприємств, господарські суди перш за все застосовують норми ГК України. Наостанок Олексій Євсіков зазначив, що ГК України відіграє ключову роль під час вирішення господарських спорів господарськими судами України, що підтверджується численною судовою практикою.

12809678_977638935647748_6250426612156950386_n

Під час заходу у ВГСУ усі охочі мали змогу відвідати Музей історії господарських судів України. Наші співробітники із задоволенням відвідали екскурсію Музеєм, на яку нас гостинно запросила начальник відділу історико-бібліотечної та видавничої діяльності Щербатюк Валентина Францівна. У Музеї розміщені стенди та вітрини з експонатами, які відображають етапи становлення і розвиток господарського (арбітражного) судочинства, починаючи з створення 21 листопада 1922 арбітражних комісій. Відвідувачі мають можливість ознайомитися з матеріалами, які розповідають про органи суддівського самоврядування, міжнародні зв’язки, видавничу діяльність Вищого господарського суду України, Науково-консультативна рада при Вищому господарському суді України та т.п. Кожна з вітрин доповнена альбомами з архівними документами. У Музеї представлені персональні стенди, виставкові вітрини арбітрів і суддів у відставці, керівників Державного арбітражу і Вищого господарського (арбітражного) суду України.

На завершення круглого столу заступник Голови ВГСУ Геннадій Кравчук подякував усім присутнім за активну позицію у висвітленні своїх поглядів щодо реформування господарського законодавства. Він також озвучив ініціативу науковців створити робочу групу щодо реформування господарського законодавства, яка об’єднуватиме авторитетних науковців та практиків в галузі господарського права.

“Ми готові узагальнити всі пропозиції і реалізувати всі задуми. Впевнений, що крім присутніх в залі, нашими напрацюваннями зацікавиться і профільне міністерство. Ми хочемо мати цивілізоване законодавство, яке відповідає європейським стандартам, а тому завжди відкриті для обміну думками, конструктивного діалогу та співпраці”, – наголосив Геннадій Кравчук.

У свою чергу, д.ю.н., професор, член-кореспондент НАПрН України, директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України Володимир Устименко зазначив, що подібні зустрічі фахівців у ВГСУ мають неабияке значення для вироблення нових правил з модернізації господарського законодавства.

12439457_977638818981093_2900151329423262948_n

“Господарський кодекс – це базис, від якого ми повинні відштовхуватись. Якщо ми хочемо модернізувати господарське законодавство, то потрібен комплексний підхід. Всі пропозиції, які прозвучали, обов’язково мають знайти конструктивне втілення”, – резюмувала д.ю.н., професор кафедри господарського права КНУ імені Тараса Шевченка Вікторія Рєзнікова.

Переглянути відеозапис