Парламентські слухання

17 лютого 2016 р. співробітники Інституту економіко-правових досліджень НАН України (д.е.н., професор Заблодська І.В. і Нестеров Г.Г.) на чолі з директором інституту – д.ю.н., професором, Заслуженим юристом України, чл.-кор. НАПрН України Устименком В.А. взяли учать у  Парламентських слуханнях “Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції”.

Ці громадські слуханні відбулися у будинку Парламенту у залі Верховної Ради Украйни, куди було запрошено представників громадських та наукових організацій, які вже півтора роки послідовно та професійно займаються проблематикою внутрішньо переміщених осіб і які брали участь у розробці законодавчих та нормативно-правових актів.

У слуханнях взяли участь Заступник міністра соціальної політики України Віталій Мущинін, Заступник міністра юстиції Сергій  Петухов  та  представники уряду, Уповноважений  Верховної  Ради  України  з прав людини  Валерія  Лутковська  громадських організацій,  Голова Мар’їнської  військово-цивільної адміністрації Володимир Мороз, Керівник військово-цивільної адміністрації селища  Новотошківське та села Жолобок Попаснянського району Луганської області Сергій Шакун, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський, Координатор з гуманітарних питань, Координатор системи ООН в Україні,  Постійний  Представник Програми розвитку ООН в Україні Ніл Вокер, Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер,  Менеджер Проекту Ради Європи “Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні” Антоніна Вихрест, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, Експерт з адвокації Всеукраїнської благодійної фундації “Право на захист” Олена Віноградова, Координатор благодійного фонду “Восток СОС” Олександра Дворецька, Експерт з питань внутрішньо переміщених осіб Інституту суспільно-економічних досліджень Тетяна Дурнєва, Координатор громадської ініціативи “Крим СОС” Таміла Ташева, Аналітик громадянської мережі “ОПОРА” ОлександрКлюжев, Директор програмної ініціативи “Громадські ініціативи” Міжнародного фонду “Відродження” Станіслав Лячинський, Голова Комітету Верховної Ради України  з питань європейської Інтеграції, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко, народні депутати, представники міжнародних та українських неурядових організацій, правозахисники, експерти та вимушені переселенці. Ці парламентські слухання допомогли підвищити  обізнаність суспільства щодо цієї проблематики від людей, яких це безпосередньо стосується. За результатами проведення громадських обговорень було розроблено  рекомендації парламентських слухань на тему: “Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції”

Телеканал “Рада” опублікував частину відео з Парламентських слухань:
Частина 1
Частина 2