Вільна школа економіки та економічних реформ

У період з 19 по 22 березня 2015 р. співробітник Інституту Веста Малолітнева проходила курс лекцій та семінарів з теорії і практики економічних процесів та реформ від вчених, практикуючих економістів та юристів з України, Грузії, США та Англії.

Фото1 (4)

Вільна школа економіки надала унікальну можливість прослухати лекції з найбільш актуальних питань від відомих як вітчизняних, так і зарубіжних діячів.

Фото 2

фото 3

Зокрема, було прослухано лекцію відомого економіста Михайла Кухара на тему «Фіскальний процент ВВП як вирішальний фактор вибору економічної моделі Україною після Майдану». Було розглянуто досвід функціонування системи оподаткування у різних країнах світу, і наголошено на перспективах розвитку економіки України у сучасних реаліях економічної кризи.

фото 4Одна з найбільш цікавих лекцій була присвячена реформам у системі державних закупівель, що була представлена координатором громадянської платформи «Нова країна» Олександром Стародубцевим, який виступає одним із ініціаторів та організаторів пілотного проекту з проведення електронних державних закупівель в Україні «ProZorro». Перші державні закупівлі вже успішно провели Міністерство юстиції України, Міністерство оборони України, Державне управління справами та державне підприємство «Енергоатом». Такий досвід є надзвичайно позитивним для України, адже поставлена мета проекту полягає у апробуванні механізму проведення електронного реверсивного аукціону на практиці, і тільки на підставі всіх розробок та існуючої матеріальної бази вже розробляти положення до законодавства з державних закупівель. Адже для України положення про електронні аукціони під час здійснення державних закупівель не є новими, втім за відсутності розуміння дієвості таких закупівель на практиці дані норми були «мертвими», і електронні аукціони так і не знайшли свого втілення у життя. Прогнозована економія від здійснення електронних державних закупівель в України становить 20 млрд грн. на рік. Під час лекції у співробітника Інституту була можливість взяти участь у жвавому обговоренні потенційних переваг та недоліків проекту та поставити запитання.

фото5 (1)

Своїм досвідом поділився також економіст Вячеслав Рабінович, лекція якого була присвячена глобальному фінансовому та економічному світу, а також місцю Росії та України у ньому. Розглянуто основні проблеми у економіці як України, так і Росії, а також вказано на їх причини.

фото 6

Значний інтерес викликала лекція заступника Міністра МВС з виконання покарань, пробації та юридичної допомоги у Грузії – Шота Утіашвілі, який поділився досвідом реформування системи правоохоронних органів у Грузії.

фото7

Крім того, протягом чотирьох днів прослухано лекції заступника Міністра аграрної політики України Володимира Лапи, викладача Києво-Могилянської бізнес-школи Олексія Геращенка, професора економіки Пітсбургського університету Тимофія Мілованова, Президента ПАТ «Укргазбанк», члена Наглядової ради Національного банку України Василя Горбаля та ін.

По закінченню лекцій було написано контрольну роботу, яка охоплювала матеріал, розкритий на заняттях та під час дискусій.

Фото8

Інформацію підготувала:

провідний юрист відділу проблемним

модернізації господарського права та законодавства

В.К. Малолітнева