Міжнародний урбаністичний форум «ЕКОНОМІКА ВІДНОВЛЕННЯ: НАЦІОНАЛЬНИЙ ТА РЕГІОНАЛЬНИЙ ВИМІР»

18 квітня 2024 року в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана було проведено міжнародний урбаністичний форум «Економіка відновлення: національний та регіональний вимір». Це вже другий подібний захід, що проводиться Університетом під час повномасштабного вторгнення. Його роботу присвячено обговоренню сучасного стану і перспектив розвитку громад, регіонів України та секторів національної економіки з урахуванням наявних викликів і загроз та розроблення стратегічних напрямів їх відновлення та розвитку у післявоєнний період.

Майже 200 учасників, що були присутні в конференц залі Унівеситету та он-лайн, привітали Богдан ДАНИЛИШИН, академік НАН України, завідувач кафедри регіоналістики і туризму КНЕУ ім. В. Гетьмана; Дмитро ЛУК’ЯНЕНКО, ректор КНЕУ ім. В.Гетьмана, д.е.н., професор; Олена ШУЛЯК, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Олександра АЗАРХІНА, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України; Мар’яна ОЛЕСЬКІВ, голова Державного агентства розвитку туризму України; Оксана ПРОДАН, радниця голови Асоціації міст України; Christian RAFFER, PhD, professor, German Institute for Urban Studies.

Під час роботи пленарного засідання своє бачення різних аспектів відновлення країни представили КІНАХ А.К, Президент Українського союзу промисловців і підприємців; ЖАЛІЛО Я.А., заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень; ТАРУТА С.О., народний депутат України, перший заступник голови Комітету з питань економічного розвитку; ЧУЖИКОВ В.І, проректор з науково–педагогічної роботи та міжнародних зв’язків КНЕУ; ХЛОБИСТОВ Є.В., доктор економічних наук, професор, декан факультету природничих наук Національного університету “Києво–Могилянська академія”; ПИЛИПІВ В.В., доктор економічних наук, професор кафедри регіоналістики і туризму КНЕУ.

Далі Форум продовжив свою роботу за тематичними панелями «Відновлення туристичної галузі і сфери гостинності України в контексті європейської інтеграції» та «Інструменти відновлення економіки міст». Саме до другої панелі он-лайн та особисто доєднались майже всі співробітники Луганської філії Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України». Інна ЗАБЛОДСЬКА, д.е.н., професор, директорка Луганської філії Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» долучилась до дискусій за темою «Стале відновлення регіонів України: інтеграція екологічних практик у будівництві». Світлана ГРЕЧАНА, канд. екон. наук, доц., старший науковий співробітник філії представила доповідь «Функціонування територіальних громад Луганської та Донецької областей: війна, відновлення та ефективність», в якій ознайомила учасників конференції з окремими результатами досліджень філії.

Також під час роботи форуму було підписано декілька меморандумів про співпрацю Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана та Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, низкою територіальних громад Київської області.