Виповнилося 20 років від дня заснування офіційного друкованого видання ВГСУ “Вісник господарського судочинства”

лист 2У грудні цього року наукове фахове видання «Вісник господарського судочинства»  відсвяткувало 20-річний ювілей виходу у світ свого першого номера.

Протягом двадцятирічного періоду редакційна колегія журналу приділяла та приділяє багато уваги підвищенню його наукового рівня, розширенню спектру наукових публікацій, збільшенню інформаційної насиченості. Основним завданням редакційної колегії журналу залишається пошук для опрацювання цікавих тем, публікацій, науково-практичних досліджень.

З нагоди 20-ї річниці заснування офіційного друкованого органу Вищого господарського суду України «Вісник господарського судочинства» відбувся круглий стіл. Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України участь у роботі круглого столу взяв директор – доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, член-кореспондент НАПрН України Володимир Устименко. Представниками Інституту також було опубліковано наукові статті в ювілейному виданні журналу.

08122014Під час відкриття круглого столу у вітальній промові Голова ВГСУ Богдан Львов подякував усім, хто стояв біля витоків «Вісника»:

З доброї волі тодішнього Голови ВГСУ Дмитра Притики та за участі авторитетної редакційної колегії на чолі з тодішнім заступником Голови ВГСУ Анатолієм Осетинським часопис протягом двох десятиліть інформував широке коло читачів про стан та проблеми господарського судочинства, практику розгляду господарських спорів та розмежування юрисдикцій, вміщував аналітичні довідки, наукові реферати, висвітлював актуальні теми у правничих публікаціях тощо.

Попередник «Вісника господарського судочинства» – «Збірник рішень та арбітражної практики Вищого арбітражного суду України» – став першим періодичним виданням спеціалізованої гілки судової системи, покликаної вирішувати спори у сфері господарських правовідносин. Згодом, завдячуючи підтримці представників правової науки та видавців, часопис зайняв гідне місце серед інших юридичних видань, виправдавши статус офіційного друкованого органу ВГСУ. За 20 років існування видання у ньому друкувалися понад 300 авторів, які в подальшому захистилися та отримали кандидатські і докторські ступені, а на його сторінках було опубліковано понад 600 статей.

На переконання Голови ВГСУ, сьогодні «Вісник» є високопрофесійним науковим орієнтиром та посібником для правильного застосування теоретичних положень господарського і цивільного законодавства під час вирішення завдань практичного характеру, потужним джерелом інформаційно-аналітичного забезпечення роботи суддів та працівників апарату суду.

Водночас Богдан Львов зауважив, що мета круглого столу не лише проаналізувати багаторічну діяльність часопису в сфері правової інформації, а й віднайти креативний підхід до формування передових ідей юридичної науки і практики, популяризації шляхів вирішення проблем господарського судочинства та поширення правової культури.

Крім того, очільник ВГСУ нагадав присутнім, що з ювілеєм «Вісника» збіглося 100-річчя від дня народження (23 листопада) Голови Державного арбітражу при Раді Міністрів УРСР протягом 1967-1987 років Івана Корчака – людини-легенди, керівника з великої літери, зусиллями якого Держарбітраж (в подальшому – система арбітражних господарських судів) посів належне місце серед державних структур і став конституційним органом.

З нагоди ювілею часопису Голова ВГСУ нагородив членів його редакційної колегії відомчими відзнаками ВГСУ. Водночас з нагоди 23-ї річниці підтвердження всеукраїнським референдумом Акта проголошення незалежності України 1 грудня 1991 року Указом Президента України за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю нагороджено заступника Голови ВГСУ у відставці Анатолія Осетинського орденом «За заслуги» ІІ ступеня. Відповідну відзнаку вручив йому Голова ВГСУ Богдан Львов і подякував за копітку роботу та високий талант організатора.

У свою чергу, заступник Голови ВГСУ, головний редактор «Вісника» Геннадій Кравчук презентував присутнім оновлений ювілейний сотий номер часопису. А його видавник, президент Видавничої організації «Юрінком Інтер» Віктор Ковальський представив стратегію його подальшого розвитку, зокрема, запровадження електронної версії з можливістю on-line передплати, що надасть зручний та постійний доступ читачам до матеріалів.

08122014_22Видання було високо оцінене і присутніми поважними гостями, зокрема, колишнім головним редактором та заступником Голови ВГСУ у відставці Анатолієм Осетинським, Головою ВГСУ у відставці Дмитром Притикою, Головою Конституційного Суду України Юрієм Бауліним, ректором Академії адвокатури України Тетяною Варфоломеєвою, Головою Союзу юристів України Валерієм Євдокимовим, директором Інституту економіко-правових досліджень Володимиром Устименком, проректором з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України Наталією Шукліною.

Насамкінець заступник Голови ВГСУ, головний редактор «Вісника» Геннадій Кравчук запевнив присутніх, що редакційна колегія і надалі докладатиме усіх зусиль, аби авторитет журналу як високопрофесійного фахового видання невпинно зміцнювався і він був ще більш актуальним, цікавим та корисним.

Інформацію підготував:

старший науковий співробітник відділу

проблем модернізації господарського права та законодавства

к.ю.н., с.н.с. І.В. Кременовська