Форум-експозиція “Security 2.0. Безпека критичної інфраструктури та гуманітарна протимінна діяльність”

В умовах воєнного стану питання безпеки є надактуальними для України, сьогодні вони формують новий порядок денний для органів державного влади та місцевого самоврядування, представників бізнес-середовища, науковців та практиків. Безпека населення, транспорту, території, виробництва – далеко не вичерпний перелік пріоритетних напрямів сьогодення, від яких залежить національна безпека.

Дані питання знайшли своє відображення у надзвичайно важливій події, яка відбулася 17 травня 2023 р. у Mercure Congress Centre м. Києва – форумі-експозиції, присвяченій особливостям безпеки критичної інфраструктури та гуманітарної протимінної діяльності під час російської агресії. Організатор – виставковий бренд SECURITY 2.0 – створив майданчик для зустрічей фахівців з безпеки та демонстрації інноваційного обладнання і технологій, де загалом зібралося понад 300 осіб.

Державну установу «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» на заході представляли науковці відділу проблем міжрегіонального співробітництва: Інна Заблодська, завідувач відділу, доктор економічних наук, професор, Заслужений економіст України та Юлія Рогозян, заступник завідувача відділу, доктор економічних наук, старший дослідник.

Захід розпочався вітальною промовою Олександра Потія, заступника Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, який наголосив на важливості будівництва системи захисту критичної інфраструктури відповідно до найкращих світових практик та чинних вимог європейського законодавства.

Робота форуму впродовж всього дня відбувалася в рамках трьох дискусійних панелей:

Панель 1. Захист критичної інфраструктури: технології та рішення. Було обговорено технологічні й технічні особливості забезпечення безпеки об’єктів критичної інфраструктури від несанкціонованого втручання, проведення аудиту та оцінки безпеки критичної інфраструктури, стану захищеності критичної інфраструктури, методи і технології підвищення захисту, спрямовані на своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізацію загроз безпеці об‘єктів критичної інфраструктури та мінімізацію й ліквідацію наслідків у разі їх реалізації, а також забезпечення функціональності, безперервності роботи, цілісності й стійкості об’єктів критичної інфраструктури за будь-яких умов.

Панель 2. Комплексна безпека промисловості та енергетики. Енергетика є стратегічно важливою галуззю економіки України, від безпечного, стабільного функціонування та розвитку якої залежать життєдіяльність та якість більшості сфер життя суспільства, а також безпосередньо добробут громадян. Спікери форуму наголосили на важливості нашого енергетичного сектору у глобальному вимірі, адже Україна займає чільне місце у забезпеченні енергетичної безпеки всього європейського континенту. Дану частину заходу було присвячено питанням забезпечення обладнанням і технологіями для безпеки енергетичних об’єктів, технічними засобами протипожежної безпеки енергетичних об’єктів, безперебійного живлення.

Панель 3. Безпека життя. Протимінна діяльність. З огляду на той факт, що гуманітарне розмінування постає першим етапом у процесі відновлення деокупованих територій, у рамках даної тематики було висвітлено особливості функціонування ринку гуманітарної протимінної діяльності в Україні, навчання населення з мінної небезпеки, акредитації та сертифікації компаній для протимінної діяльності. Учасники заходу наголошували на ключових проблемах гуманітарного розмінування в Україні: недостатній рівень кваліфікованого персоналу та недостатня кількість відповідної техніки. Було продемонстровано найсучасніше обладнання протимінної діяльності найбільш активних учасників даного ринку – суб’єктів приватного сектору економіки, діяльність яких спрямована на прискорення розмінування з метою відновлення економічного потенціалу, збереження життя населення локальних територій та країни загалом.