Співробітники Інституту покращують фахові знання у сфері бізнесу і прав людини та цифрових трансформацій

20 та 21 квітня 2023 року відбулися заходи з підвищення рівня фахових знань у сфері бізнесу та прав людини і цифрових трансформацій, що проведені у рамках міжнародних програм.

Зокрема, 20 квітня 2023 року Асоціацією міжнародного права (ILA) проведено міжнародний вебінар «Бізнес і права людини», що входить до серії заходів ILA з нагоди її 150-річчя. Захід відбувся під керівництвом професорки К. Кеседжян, членкіні ILA, та А. Рамасастрі, професорки Вашингтонського університету (США), членкіні Робочої групи ООН з питань бізнесу та прав людини (2016-2022 рр.).

На вебінарі презентовано та обговорено Білу книгу ILA з питань бізнесу та прав людини (https://www.ilaparis2023.org/wp-content/uploads/2022/11/ENTREPRISE-DROIT-PERSONNE-HUMAINE-Final-EN.pdf). Документ відображає поточний стан розвитку норм і стандартів міжнародного права у сфері бізнесу та прав людини, що пов’язані як інтегральна частина з екологічним правом, міжнародним економічним правом, правом міжнародної торгівлі та інвестиційних угод. Висвітлюються поточні міжнародні ініціативи щодо впровадження підходів із бізнесу та прав людини у фінансовому секторі, гірничодобувній галузі та швейній промисловості. Крім того, в Білій книзі окреслені питання еволюції міжнародного та національного нормативного простору у зв’язку з впровадженням Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини; врегулювання ролі бізнесу у подоланні системної нерівності та несправедливості, включно в глобальних і регіональних ланцюгах постачання на засадах належної обачності щодо прав людини, а також діяльності у сфері охорони навколишнього середовища та боротьбі зі зміною клімату та ін.

Білу книгу підготовлено К. Педамон, докторкою філософії в галузі порівняльного договірного права з Вестмінстерського університету (Велика Британія), та У. Канту Рівера, директором Інституту прав людини та бізнесу, професором Університету Монтеррея (Мексика). 

У вебінарі Державну установу «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» представили Санченко А.Є., к.ю.н., с.н.с., провідний науковий співробітник, керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, та Токунова А.В., к.ю.н., старший науковий співробітник, експерт Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки.

20-21 квітня 2023 року відбувся семінар для фахівців «Новації в європейському регулюванні: цифрові платформи, штучний інтелект, вирішення спорів онлайн (ODR)»Захід проведено Міждисциплінарним дослідницьким хабом Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого в рамках проекту «Основоположні європейські цінності в цифрову еру» (EFVDE) за підтримки Програми Європейського Союзу «Еразмус – Жан Моне заходи в сфері вищої освіти».

Під час семінару представлені та обговорені науково-практичні дослідження щодо особливостей впровадження європейського законодавства з питань цифрових послуг (DigitalService Act), функціонування цифрового ринку (Digital Market Act), захисту персональних даних у рамках загального регламенту (General Data Protection Regulation) та розроблення політики і норм стосовно штучного інтелекту та прав людини (draft Artificial Intelligence Act; revised zero draft [framework] Convention on artificial intelligence, human rights, democracy and the rule of law), нормативних вимог щодо обов’язків і відповідальності посередників та он-лайн платформ, а також з питань осучаснення системи позасудового вирішення спорів із застосуванням інформаційних технологій та інших прогресивних методик, у т.ч. для захисту прав споживачів цифрових послуг.  У цьому дводенному семінарі взяла участь Санченко А.Є., к.ю.н., с.н.с., провідний науковий співробітник, керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України».