ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЦЕНТР АСОЦІАЦІЇ ПРИКОРДОННИХ РЕГІОНІВ ЄВРОПИ & ШКОЛА ГРОМАДЯНСЬКОЇ ДИПЛОМАТІЇ СХІДНОЇ УКРАЇНИ

17 квітня 2020 р. відбулась скайп-зустріч учасників Школи цивільної дипломатії Сходу України з метою сприяння розвитку транскордонного співробітництва та діяльності єврорегіонів в Україні. Тема зустрічі була присвячена ідентифікації та формуванню проекту «Стратегічні напрями діяльності Інформаційного центру Асоціації європейських прикордонних регіонів та школи цивільної дипломатії Сходу України».

Задля реалізації стратегічних напрямів розвитку транскордонного співробітництва та діяльності єврорегіонів в Україні Caitriona Mullan (експерт AEBR з просторового розвитку) запропонувала: створення та організації Асамблеї прикордонних служб України та єврорегіонів; сприяння організації транскордонного діалогу «Україна-ЄС»; розвиток громадянської дипломатії при розвитку розвиненого транскордонного господарства (комерційне господарство, культура, альтернативна енергетика, охорона здоров’я, освіта та наука, молодіжна політика, міжмуніципальна співпраця); визначення та формулювання вказівок проекту.

2

На заході презентовано ідею створення агротуристичного кластеру «Сіверський Донець» спрямованого на:  побудову інноваційної, інвестиційно привабливої ​​та конкурентоспроможної моделі економіки для сільських та міських районів, розвиток міжмуніципальної співпраці між громадами «Слобожанщини» у Харківській, Луганській, Донецькій та Сумській областях, де є об’єднуючі природні об’єкти, а саме Сіверський Донець та його береги, як унікальна екосистема флори та фауни. Проект «Слобожанщина» – це комунікативна платформа цивільної дипломатії для міжрегіональної, міжгалузевої співпраці та розвитку кластерів для місцевих органів влади та громад на сході України (Харків, Луганськ, Донецька, Сумська області). Він спрямований на встановлення та поглиблення економічних, соціальних, наукових, технічних, екологічних, культурних та інших відносин між територіальними органами влади прикордонного субрегіону України “Слобожанщина” (українська сторона єврорегіонів Донбасу, Слобожанщини та Ярославни) та установами Європейського Союзу.

3

У заході взяли участь представники Інституту економіко-парових досліджень НАН України, зокрема директорка Луганської філії Інституту економіко-парових досліджень НАН України, завідуюча відділом проблем міжрегіонального співробітництва,  д.е.н., проф. Заблодська І.В., яка виступила з доповіддю про необхідність гармонізації українського та європейського законодавства щодо міжрегіонального, міжтериторіального і транскордонного співробітництва.

1

За результатами зустрічі учасники Школи цивільної дипломатії Сходу України домовилися про подальше планування «шкільних занять», визначення додаткових пріоритетів та розміщення інформації про захід на веб-сайті AEBR.

Презентація “Identifying and formulating Project’s directions: Strategic directions: Information Center of the Association of European Border Regions & School of Civic Diplomacy of the Eastern Ukraine” (завантажити).