Best Practices in Submitting Research for Highly Selective Journals

У рамках продовження дистанційного спілкування з представниками найбільших видавництв світу, заступник завідувача відділу проблем міжрегіонального співробітництва Інституту економіко-правових досліджень НАН України, вчений секретар Луганської філії, д.е.н. Юлія Рогозян ознайомилася 21 квітня 2020 року з кращими практиками подання результатів наукових досліджень до журналів з високим ступенем вибірковості (залежно від демографічних, галузевих, географічних та інших параметрів, що застосовуються до постатейного оцінювання), які представив Роберт Іглінг, головний редактор журналу Chem видавництва Cell Press у тісній співпраці з Elsevier.

Зазвичай видання з високим ступенем вибірковості є провідними в своїх галузях, індексуються міжнародними наукометричними базами даних та оцінюють кожний поданий матеріал за складною поліступеневою системою (від вже традиційного процесу подвійного сліпого рецензування до розрахунку складних інтегральних показників).

Для успішної співпраці з такими журналами Роберт Іглінг радить звернути увагу на наступні питання, які сучасні вчені, зазвичай, несправедливо ігнорують, але які допоможуть якомога якісніше обрати потрібне видання та надати Вам найбільшу вигоду від цього:

Чи хочу я опублікувати свою роботу в міжнародному журналі, або моя область дослідження буде актуальна для якогось конкретного регіону?

Чи хочу я опублікувати свою статтю в журналі з високим імпакт-фактором, або мене більше цікавить конкретна група читачів?

У чому полягає політика рецензування журналу? Чи влаштовує мене, що моя робота буде розглянута таким чином?

Який процес подачі заявки?

Чи хочу я опублікувати свою роботу в журналі наукового товариства?

Чи хочу я опублікувати свою роботу у відкритому доступі?

cert2

Також, важливо зазначити, що в деяких великих видавництвах, таких як Elsevier, Wiley, Taylor & Francis, нещодавно з’явилася така опція, як попередня реєстрація дослідження. Вона передбачає можливість реєстрації Вашого майбутнього (!!!) дослідження і отримання рецензії вже на стадії гіпотези і планування роботи, до отримання результатів. Така можливість є достатньо корисною, оскільки, по-перше, завжди корисно дізнатися думку експертів, а по-друге, не доведеться хвилюватися про результат Вашого дослідження: окрім корисних порад, попередня реєстрація забезпечує вам «місце» в журналі на основі рецензій ще до того, як ви почали дослідження. Після першого етапу рецензування Ви зможете отримати оптимізований план дослідження, який буде набагато легше здійснювати, що допоможе Вам не витрачати час даремно.