Стан реалізації Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» розглянуто в Верховній Раді України

06.11.2019 року в приміщенні комітетів Верховної Ради України відбулося розширене засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій під головуванням голови Комітету, народного депутата України Бабака С.В., присвячене імплементації вимог галузевого закону. Участь в роботі Комітету взяли представники центральних органів виконавчої влади, НАН України та галузевих академій наук, навчальних закладів, наукових установ, профспілок, громадських організацій.

IMG_1644

У ході засідання були розглянуті питання щодо розробки та впровадження  підзаконних правових актів, що регламентують реформування сфери науки, досягнення і проблеми діяльності організаційних форм, передбачених новим законодавством.

Найбільша дискусія відбулася з приводу забезпечення виконання вимог Закону щодо фінансування науки та оплати праці вчених. На жаль, вже багато років і рівень фінансування, встановлений в Законі (1,7% ВВП), і заробітної плати не забезпечуються державою, що призводить до вкрай негативних наслідків. За роки незалежності, особливо в останні роки, катастрофічно зменшується кількість науковців, багато талановитих вчених переїздять за кордон, де реалізують свій творчий потенціал на зміцнення зарубіжних держав, стимули талановитої молоді йти в науку все більш зменшуються.

Учасники засідання були одностайні в тому, що без розвитку науки наша країна скотиться на узбіччя цивілізації, не зможе реалізувати могутній потенціал для розвитку економіки, суспільства.

У своєму виступі директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, член-кореспондент НАН України Устименко В.А. акцентував увагу на діяльності переміщених наукових установ, вчених – ВПО, запропонував заходи щодо використання їх потенціалу для науково-методичного забезпечення встановлення миру в східних регіонах, зокрема, у соціальному, економічному, екологічному аспектах.

За результатами засідання Комітет прийняв рішення, яке передбачає конкретні скоординовані дії усіх гілок влади, наукового співтовариства за для збереження науки в країні.