18-та Вишеградська Літня Школа: переосмислення минулого та побудова майбутнього

1-13 липня 2019 року у Кракові (Польща) відбулася Вишеградська Літня Школа, в якій взяли участь молоді спеціалісти із країн Вишеградської четвірки (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина), а також – Центрально-Східної Європи і Східного Партнерства, у тому числі і с.н.с. Інституту Анастасія Токунова.

Програма включала лекції, дебати та семінари щодо актуальних проблем у сферах геополітики (в тому числі, було приділено увагу ролі України у розвитку Західної Європи), економіки, дипломатії, просування прав людини, розвитку громадянського суспільства тощо.

Цьогорічна школа мала назву «Переосмислення минулого та побудова майбутнього» та була присвячена 30-річчю розпаду Східного блоку та падіння Берлінської стіни. Учасники та гості Школи мали можливість обговорити досягнення 30-ти років, що минули після демократичної трансформації регіону, а також його майбутні виклики в рамках ЄС та країн Вишеградської групи щодо стратегії, економічного розвитку та соціальної когерентності. Даний захід відбувався вже у 18 раз, і низка спікерів та експертів на ньому були колишніми випускниками цієї програми. Незважаючи на те, що на сьогодні вони є ключовими спеціалістами з відповідних напрямів у своїх країнах, вони знайшли час для викладання під час Школи, прилетівши з декількох континентів. Зважаючи на натхнення, з яким вони виступали, можливо погодитися, що, крім заявленої платформи, було створено ще й потужну мережу випускників.

Поряд із навчальними заходами мали місце особисті консультації за низкою напрямків, польові візити, воркшопи, а також – підготовка та захист проектів у малих (2-3 особи) групах. Щодо останнього напряму, готувати проекти було можливо в рамках 3 галузей: медіа, бізнес та культура. А. Токуновою було обрано бізнес-тематику та підготовлено міні-проект «UNGPs HUB» (присвячений мережуванню у сфері забезпечення реалізації Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини. У подальшому даний напрям планується розвинути під час роботи над проектами Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини у сфері економіки, який діє у структурі Інституту.