Бізнес і права людини: Міжнародний літній курс

З 22 по 26 липня цього року у м. Нюрнберг (Німеччина) відбувався Міжнародний літній курс, присвячений бізнесу и правам людини (International Summer Course Human Rights Law in Context. Special Focus: Business and Human Rights). Для участі у ньому від України було відібрано с.н.с. Інституту Анастасію Токунову.

Організаторами стали Центр з прав людини Ерланген-Нюрнберг (Center for Human Rights Erlangen-Nürnberg, діє у структурі заснованого у 1742 р. університету Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg) та розташованого у Берліні Європейського центру з конституційних прав та прав людини (European Center for Constitutional and Human Rights).

Крім лекторів із приймаючих організацій, спікерами стали науковці з Університету Тілбурга (Tilburg University), Університету Дієго Порталєса (Diego Portales University, Santiago de Chile), Німецького Університету з прав людини тощо. Особливий внесок зробили також лекції та воркшопи практиків (здебільшого, адвокатів), що працюють у сфері, якій було присвячено курс.

Курс складався із трьох активностей: лекцій, семінарів та підготовки моделі розгляду реальної судової справи щодо порушення прав людини з боку однієї із транснаціональних компаній.

IMG_20190726_161918

Було розглянуто теоретичні та практичні підходи стосовно прав людини в контексті відносин із бізнесом, нормативні основи даної теми (із акцентом на передумовах прийняття, презентацію та імплементацію Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини) та відповідну судову практику, питання належної обачності, корпоративної відповідальності, відповідальності у ланцюгах поставок тощо. Також було стисло розглянуто зарубіжний досвід (особливу увагу було приділено країнам Латинської Америки) у даному контексті.