Жінки, Мир, Безпека: виклики для України

Десятки тисяч людей з низки країн Східної Європи страждають від насильницького конфлікту після закінчення “холодної війни”. Вплив обставин на жінок і чоловіків під час та після конфліктів різні: жінки частіше позбавляються доступу до житла, охорони здоров’я та соціальних послуг, а їхній доступ до ринків праці є, як правило, більш обмеженим. У той же час, дослідження показали, що врахування жіночих поглядів та досвіду у врегулюванні конфліктів – за винятком визнання особливих потреб та вразливості жінок, пов’язаних із конфліктами, – часто призводять до менш мілітаризованих і більш стабільних і мирних наслідків.

Центр громадських ініціатив «Ідеї змін» (Київ), Polis180 (Берлін) та Асоціація жінок ВПЛ «Згода» (Тбілісі) реалізують спільний проект щодо ролі жінок у світі та безпеці в Україні та Грузії. Під час двох сесій (у Києві та Тбілісі) було заплановано дослідити роль жінок у забезпеченні миру та безпеки у Грузії та Україні та знайти відповіді на такі запитання: Якими на сьогодні є статус жіночих прав та участь жінок у політиці та суспільстві в Україні та Грузії? Як суб’єкти державної влади та громадянського суспільства, неурядові організації та посередники займаються проблемами жінок, миру та безпеки? Які особливі проблеми стоять перед жінками, що переміщуються всередині країни? (Як), чи ситуація відрізняється між Україною та Грузією, і що цим країнам можна запозичити одна в одної? Що могли б Німеччина та ЄС зробити для посилення позиції жінок, миру та безпеки в українському та грузинському конфліктах?

Для участі в даному проекті було відібрано 23 експертів (ок) з даної тематики, яки представляли Україну, Грузію та Німеччину. Однією із них стала  співробітниця Інституту Анастасія Токунова.

Перша сесія проекту відбувалася в Києві протягом 7-12 жовтня 2018 р. та уявляла собою низку навчальних заходів та експертних обговорень. Головну увагу на українській сесії було приділено питанням трансформації конфлікту; інструментам медіації та налагодження діалогу; практикам роботи з ВПО (в тому числі з жінками-ВПО); проблемам, які виникають як під час активної фази конфлікту, так і на пост-конфліктних територіях; посиленню громадянського суспільства тощо, та участі жінок у всіх перелічених процесах. Значний акцент було зроблено на можливостях використання світового досвіду імплементації Резолюції РБ ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” в Україні.

Проведення наступної сесії планується у Тбілісі (Грузія) протягом 25-30 листопада 2018 р. Також за результатами роботи учасників (ць) буде складено креативний звіт, який буде презентовано у грудні ц.р. у Берліні (Німеччина).