Україна – Китай: стратегічне партнерство у глобальному контексті

14 червня 2018 року у конференц-залі готелю «Русь» відбулося засідання міжнародного круглого столу ««Україна – Китай: стратегічне партнерство у глобальному контексті», організатором якого виступило Представництво Фонду ім.. Фрідріха Еберта в Україні та Рада зовнішньої політики «Українська призма». Серед учасників заходу були присутні журналісти, громадські діячі, представники експертного середовища. Академічну науку на засіданні круглого столу представляли директор Луганської Філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України, д.е.н., професор Інна Заблодська та учений секретар філії, к.е.н. Юлія Рогозян.

Як відомо, Інститут виконує цього року спільний науково-дослідницький проект з Асоціацією вчених – внутрішньо переміщених осіб і Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні за темою «Економіко-правові засоби стимулюючого впливу на розвиток Донбасу». Задля виконання наукових досліджень даного проекту, важливим є здобуття азійського досвіду співробітництва з країнами Східної Європи, оскільки недооціненим елементом міжнародної угоди про припинення бойових дій на сході України і про стабілізацію даного регіону є великий економічний пакет заходів. Він передбачає, по-перше, відновлення зруйнованих війною районів південно-східної України, а по-друге, реанімацію української економіки, включаючи перетворення країни в економічний міст між Європою і Росією. Уданому контексті Китай є важливим стратегічним партнером для України у сфері економіки, політики та безпеки, у тому числі для східних регіонів країни через налагодження двосторонніх відносин. Адже будучи країною із другою за величиною економікою у світі, Китай має великі можливості для зміцнення нашої країни. Так, наприклад, економічну реструктуризацію і перебудову може профінансувати головним чином Китай та Азіатський банк інфраструктурних інвестицій.

Захід відкрили Геннадій Максак (Голова Ради зовнішньої політики «Українська призма»), Марсель Рьотіг (Директор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні) та Лю Цзюнь (Радник з економічних та торгових питань, Посольство Китайської народної республіки в Україні).

Перша панель була присвячена питанням глобального виміру та регіональним особливостям інтересів та інвестицій Китаю. Спікери Агнеш Суномар (дослідник, науковий секретар та голова дослідницької групи із економіки розвитку, Центр з економічних та регіональних досліджень, Інститут світової економіки, доктор наук (Угорщина), Томас Едер (старший дослідник, Інститут досліджень Китаю Меркатор, доктор наук (Німеччина) та Лі Йонхей (професор, старший дослідник, заступник голови відділу зовнішньої політики Росії, Інститут Росії, Східної Європи та Центральної Азії, Китайська академія соціальних наук (Китай) ґрунтовно проаналізували наступні питання:

– ініціативи Китаю у Центральній Азії та Східній Європі в межах реалізації ініціативи «Пояс і шлях»;

– історії успіху та перепони в рамках формату «16+1»;

– німецько-китайське співробітництво та його вплив на ЄС та країн-сусідів ЄС.

Друга панель була присвячена питанням українсько-китайського співробітництва у сферах економіки, політики та безпеки; спікерами виступили вітчизняні експерти: Віктор Кіктенко (завідувач відділу Далекого Сходу Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України; старший науковий співробітник; доктор філософських наук; президент Української асоціації китаєзнавців), Руслан Осипенко (виконавчий директор Китайської торгової асоціації), Андрій Гончарук, (старший науковий співробітник відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки, Національний інститут стратегічних досліджень при Президентові України) та Юрій Пойта (керівник секції Азіатсько-Тихоокеанського регіону в Центр дослідження армії, конверсії та роззброєння). Серед тем, які обговорювали експерти із залою були наступні:

– найбільш перспективні виміри українсько-китайської співпраці;

– китайські інвестиційні проекти в Україні: вигоди та виклики;

– оцінка існуючих форматів двосторонньої співпраці;

– Росія та її вплив на двосторонні відносини Україна-Китай.

За результатами обговорення всіх питань в експертному середовищі буде сформовано практичні рекомендації для органів законодавчої та виконавчої влади України.