Парламентський круглий стіл “Стратегія розвитку промисловості України”

14 березня 2018 року Комітетом Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва було проведено парламентський круглий стіл “СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ”.

Безсумнівно, що промисловість традиційно посідає вагоме місце в економіці України, так в 2016 р. вона забезпечувала 32% загального випуску продукції та послуг, 19% валової доданої вартості та 15% робочих місць. Загалом промисловість включає більше 40 тис. підприємств різних форм власності. Промисловість також забезпечує зайнятість у суміжних сферах, передусім це транспорт і торгівля. За даними Єврокомісії, одне робоче місце в переробній промисловості спонукає до створення до 2 робочих місць в інших секторах. Крім того, на промисловість припадає понад 70% товарного експорту. Міжнародна торгівля промисловими товарами відіграє значну роль в економіці України: зокрема, в І півріччі 2017 р. валютні надходження від промислового експорту склали $15,87 млрд., що сприяло стабілізації економічної ситуації в країні. Частка експорту промислових товарів у ВВП за І півріччя 2017 р. склала 34,2% – проти 29,4% у 2016 р., тобто наявний певний прогрес. Отже, промисловість є рушієм прискорення економічного розвитку та якісних змін у структурі економіки, підвищення соціальних стандартів, та обумовлює економічну безпеку країни.

Ще у березні 2015 року Комітетом Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва, за ініціативи Голови Комітету В. Галасюка, було затверджено «Модель промислової політики України». Документ містить цільові індикатори, пріоритети та конкретні інструменти промислового розвитку. Напрацьовувався документ спільно з виробниками та експертами та багато разів був презентований публічно. На виконання розроблено низку законодавчих ініціатив (енергосервісні контракти (ЕСКО), експортно-кредитне агентство (ЕКА), індустріальні парки (ІП), розстрочка імпортного ПДВ на виробниче обладнання, безкоштовне приєднання до інженерних мереж, мораторій на експорт лісу-кругляка, підняття вивізного мита на металобрухт, «Купуй українське, плати українцям» та ін.). Проте тільки через три роки Мінекономрозвитку в стінах уряду представило “Проект Стратегії розвитку промислового комплексу України” (до 2025 року). Національний комітет з промислового розвитку розкритикував цей проект і відхилив його.

Під час проведення парламентського круглого столу «Стратегія розвитку промисловості України» обговорювалися такі питання:

  • Наскільки задовільною є промислова політика держави?
  • Хто є її рушійною силою, а хто “гальмом”?
  • На чому варто зосередитись парламенту та уряду для успішного розвитку промисловості?
  • Які законодавчі ініціативи мають бути прийняті невідкладно та якою має бути промислова стратегія України?

У обговоренні стратегії розвитку промисловості України взяла участь Заблодська І.В. д.е.н., професор, директор Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України. У заході взяли участь близько 100 учасників: парламентарів та урядовців, представників бізнесу, галузевих асоціацій, експертів та громадськості.