На “круглому столі” обговорили перспективи розвитку української науки

У творчому просторі «Hub 4.0» відбувся, організований громадською платформою «Будинок інновацій», «круглий стіл» на тему «Чужі серед своїх: хто зайвий в українській науці?»

Участь брали д.біол.н. Войтенко Нана, к.біол.н. Болдирєв Олексій, к.фіз.-мат.н. Єгорченко Ірина, д.фіз.-мат.н. Колежук Олексій, д.м.н. Гук Микола, віце-президент KSE Совсун Інна, помічник-консультант народного депутата України Панич Олена, патентний повірений Боровик Петро, інші представники наукової спільноти та бізнесу.

Присутній на заході аспірант Інституту економіко-правових досліджень НАН України Семен Яценко висловив думку щодо необхідності розвитку правової науки та залучення науковців-правників до роботи з реформування вітчизняної науки. У відповідь на сказане один із присутніх звернув увагу на те, що економіка та правознавство не є науками, а лише «студіями».

Звісно, з такою тезою важко погодитися. Першою навела контраргументи віце-президент KSE Інна Совсун: «Те, що в Україні прийнято називати науковими дослідженнями, в США називають не science, а research, тому дослідження із економіки є такою самою науковою роботою як і інші дослідження».

На думку Семена Яценка, ставлення до права не як до науки може призвести до небезпечних наслідків, адже держава з її механізмом та апаратом має існувати в певній системі, заснованій на наукових засадах. У іншому випадку досягнути такого задекларованого результату як статус правової держави буде просто неможливо, а результати функціонування такої «не наукової системи» будуть непередбачувані.

Унаслідок спільного обговорення учасники «круглого столу» дійшли висновку, що лише спільними зусиллями можна змінити українську науку на краще, та перешкодити проявам академічній недоброчесності.

Запис трансляції події: https://www.facebook.com/innovationhouse.org.ua/videos/1762371014068099/?id=100008228794273