Круглий стіл “Особливості реалізації виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та їх законодавче забезпечення”

Значна кількість українських виборців, які є внутрішньо переміщеними особами, не мають можливості повноцінно реалізувати свої політичні права та голосувати на місцевих виборах. Законодавчі колізії унеможливлюють повноцінний вплив вимушених переселенців на суспільно-політичне життя та розвиток громади, в якій вони мешкають.

Це є яскравим прикладом порушення принципу недискримінації щодо забезпечення рівності прав, свобод та можливостей і, як слідство, загрожує процесу інтеграції внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у громадах, до яких вони переселились. Саме такі питання обговорювались у рамках круглого столу «Особливості реалізації виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та їх законодавче забезпечення», що відбувся 25 травня 2017 року.

IMG_1687Під час заходу обговорювалися міжнародні та європейські стандарти участі ВПО у виборах та імплементація цих стандартів в Україні. Старший науковий співробітник Інституту Тетяна Гудіма  доповіла про проблеми реалізації виборчих прав ВПО та діяльність Інституту і ГО «Ассоціація вчених – внутрішньо переміщених осіб» у напрямі їх захисту.

IMG_1688«Як свідчить практика, в Україні безпритульні мають більше прав ніж внутрішньо переміщені особи. Адже відповідно до діючого законодавства на сьогодні внутрішньо переміщена особа може реалізувати своє виборче право лише за умови реєстрації як такої, що не має постійного місця проживання. І таку ситуацію треба негайно виправляти» – наголосила Тетяна Гудіма під час заходу.

Науковий співробітник Інституту Анастасія Волкова взяла активну участь у дискусії.

Довідково: Захід був організований Інститутом законодавства Верховної Ради України спільно з Радою Європи та Міжнародною фундацією виборчих систем.