Директор Інституту взяв участь в ознайомчому візиті у м. Страсбург у рамках проекту Ради Європи щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб

12-14 січня 2017 року на запрошення Ради Європи директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України Устименко Володимир Анатолійович відвідав європейські інституції в рамках реалізації проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні». У складі делегації були представлені фахівці Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (у тому числі 2 заступника міністра), секретаріату Верховної Ради України, офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Міністерства юстиції, Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки, департаментів юстиції і соціального захисту Луганської військово-цивільної облдержадміністрації, департаменту соціального захисту Донецької військово-цивільної облдержадміністрації, представники громадських організацій.

IMG_5142 В Офісі Ради Європи делегацію з України привітали Крістос Джакомопулос, Голова Директорату з прав людини, який підкреслив важливість додержання основоположних прав людини в сучасних умовах зростання рівня популізму в політиці, зокрема, в Україні з огляду на конфлікт на Донбасі і анексії Криму.

Наташа де Рок, керівник Відділу національної імплементації прав людини, презентувала освітню програму Ради Європи у сфері прав людини для юридичних професій (HELP). У своєму виступі вона висвітлила основні етапи реалізації проекту, можливості для юристів з європейських країн та України реалізувати свої ідеї щодо захисту прав людини.

IMG_5143У своєму привітанні Режі Брійя, спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи для України, відзначив, що увага до подій в Україні, до реалізації прав ВПО як на національному, так і на міжнародному рівні, не зменшується, що органи Ради Європи вже неодноразово розглядали питання України у різних аспектах, і висловив впевненість щодо встановлення миру та злагоди на українській землі.

IMG_5144Деспіна Чатзівасіліу-Тсовіліс, голова Секретаріату Комітету з політичних питань і демократії Парламентської Асамблеї Ради Європи та Гюнтер Шірмер, голова Секретаріату Комітету з юридичних питань і прав людини Парламентської Асамблеї Ради Європи розповіли про роботу Асамблеї щодо визнання фактів ефективного контролю над територіями Донбасу і Криму, юридичних наслідків прийняття відповідної резолюції.

IMG_5145Значна частина роботи делегації була присвячена діяльності Європейського Суду з прав людини (ЄСПЛ). Юрисдикцію цього суду визнають 47 держав, авторитет цієї інституції є дуже значним. Про практику цього суду щодо окремих аспектів внутрішнього переміщення доповів старший юрист Секретаріату ЄСПЛ Тарас Вавринчук, який досить ґрунтовно висвітлив особливості розгляду та змісту 18 рішень суду, в яких захищалися права ВПО в інших країнах (Південний Кіпр, Чечня, країни колишньої Югославії та ін.).

IMG_5146Дмитро Третьяков, юрист Секретаріату ЄСПЛ, зробив доповідь про зобов’язання в сфері прав людини та вплив на них внутрішнього переміщення. Акцент у доповіді був зроблений на практику Суду, на наявність обов’язку у держави щодо забезпечення прав усіх громадян, зокрема, ВПО.

Практиці та особливостям виконання рішень ЄСПЛ було присвячено виступ Павла Пушкаря, голови відділу Департаменту виконання рішень ЄСПЛ.

IMG_5147Свої доповіді в ході виступу щодо розроблених проектів нормативних актів у сфері реалізації прав ВПО, проблемних питань соціального захисту ВПО, практиці реалізації законодавства України в цій площині, його недоліках, напрямках модернізації, важливості вивчення досвіду інших країн, які мають досвід розміщення ВПО і вирішення їх проблем представили практично всі члени делегації.

Директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України В.А. Устименко, як координатор підгрупи з доступу до освіти ВПО, доповів про необхідність забезпечити громадянам України, які знаходяться на тимчасово окупованої та непідконтрольній владі України її частині, права на отримання освіти, як вищої, так і спеціальної середньої, а також шкільної освіти; про складності, які мають зазначені особи у доступі до освіти. Також були презентовані проекти нормативних актів, які вже розроблені підгрупою.

IMG_5148Загалом, за час перебування в Страсбурзі члени делегації отримали дуже важливу інформацію, яка, беззаперечно, буде використана для роботи з покращення правового, соціального забезпечення ВПО.