Міжнародний інвестиційний бізнес-форум «Енергоефективність та відновлювана енергетика»

Під патронатом Держенергоресурсів, у Залі Чемпіонів НСК «Олімпійський» проводиться з 01 по 02 листопада 2016 року Восьмий Міжнародний інвестиційний бізнес-форум 2016 «Енергоефективність та відновлювана енергетика». Співробітники Інституту економіко-правових досліджень НАН України відвідали захід, щоб дізнатися про останні новинки, до яких виявляють інтерес вітчизняні та зарубіжні інвестори.

p1080040Делегація Інституту у складі д.ю.н., с.н.с. Гульнари Джумагельдієвої, к.ю.н. Наталії Герасименко, к.ю.н. Тетяни Гудіми, к.ю.н. Анастасії Токунової, м.н.с. Г.еннадія Нестерова, аспіранта Семена Яценка заслухала виступи учасників на початку форуму.

p1080038З промовами виступали народні депутати, представники енергобізнесу та українські діячі культури.  Крім того, активну позицію спікера зайняв експерт проекту USAID Володимир Саріогло.

20161102_110237Активну участь у Форумі взяли також співробітники Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України, а саме: директор філії, д.е.н., професор Інна Заблодська, к.е.н. Юлія Рогозян та к.е.н., доцент Руслан Галгаш.

20161102_100851

20161102_100917Значно зацікавила співробітників Інституту чеська система економії тепла і грошей «ТермоЕкономік», яка призначена для вимірювання частки тепла, що використовується кожним окремим приміщенням. Дана система призначена для того, щоб споживачі не платили за ту енергію, яку не споживають. Під час обговорення із представником компанії аспірант С.С. Яценко дізнався, що встановлення такої однієї системи на один дев’яти-поверховий будинок коштуватиме 75-80 тис. доларів США, а декларований строк окупності – один рік – видається невиправдано зменшеним. Окрім цього, використання такої системи в Україні потребуватиме виконання вимог українського законодавства, адже наразі мешканці окремих квартир не мають права самостійно редагувати рахунки за тепло (а саме це є базовим принципом роботи даної Системи).
p1080039Велику частку серед зразків містять пелети (подрібнені шматки спресованої речовини), що використовуються для опалення; а також печі та двигуни. Також були представлені спеціальні «жалюзі»-соняшні батареї, що повертаються за джерелом світла, спеціальні матеріали для ізоляції (утеплення) приміщень. Не зовсім зрозуміло, як пов’язана з енергоефективністю та відновлюваною енергетикою технологія «обігрівний кабель», але сама ідея захисту поверхонь від обледеніння настільки потрібна і «звична», що цей зразок також викликав ажіотаж серед відвідувачів Форуму.

p1080041До речі, достатньо неочікуваною була участь співачки Руслани, яка поділилася своїм багатим досвідом використання енергозберігаючих технологій. Форум виявився не тільки дуже цікавим заходом, але і дуже популярним – адже Зала Чемпіонів НСК «Олімпійський» не розрахована на таку кількість відвідувачів.

p1080027У цілому, відвідування Форуму виявилося не так корисним з науково-теоретичної точки зору, як засвідчило високий інтерес суспільства до енергозберігання та енергоефективності.