Нові обрії для товариств з обмеженою відповідальністю

У прес-центрі «Ліга» у середу 06 квітня 2016 р. науковці Інституту економіко-правових досліджень – директор, д.ю.н., професор, Заслужений юрист України, чл.-кор. НАПрН України Устименко Володимир Анатолійович та аспірант Яценко Семен Сергійович взяли участь у презентації нового законопроекту щодо товариств з обмеженою відповідальністю.

Проект був напрацьований Центром комерційного права, Міністерством економіки України та представниками Асоціації правників України.

Хоча законопроект представляє собою новий підхід до концепції ТОВ, що робить цей законопроект сучасним, та навіть його автори визнали, що багато положень у цьому документі є сумнівними.

Найбільш новаторськими ідеями, як вбачається, є унормування застави корпоративних прав та інститут судового виключення із складу учасників. Законопроект містить і інші положення, які є новими для української правової традиції: зняття обмежень з кількості учасників у ТОВ, спрощення процедури внесення змін до статуту товариства та інше.

Так, на презентації була присутня і Народний депутат України Пташник Вікторія Юріївна, яка висловила сподівання, що законопроект буде доопрацьований вже у комітеті ВРУ.

Директор Інституту економіко-правових досліджень вважає, що даний законопроект містить положення, які призведуть до зловживань мажоритаріями, зокрема щодо приватизованих підприємств. У свою чергу, на думку Володимира Анатолійовича, це призведе до збільшення соціальної напруженості та «розшарування» суспільства.

Аспірант Семен Яценко висловив побоювання щодо «розмивання» межі між акціонерними товариствами та товариствами з обмеженою відповідальністю, щодо підвищення ризиків рейдерського захоплення через незазначення складу учасників у статуті. Також, на думку Яценка, положення про заставу корпоративних прав більш логічно було б розмістити у Законі України «Про заставу».

Загалом, багато юристів-практиків і науковців зазначають, що законодавець вирішив віднайти ще один новий вид рейдерства – «реєстраційний». Тож як науковцям, так і практикам ще необхідно ретельно дослідити усі «за і проти» реформування корпоративного права заради реформування як такого. Адже як відомо, заощаджувати на правових гарантіях суб’єктів господарювання – неприпустимо.