Господарський кодекс: світ приймає, Мін’юст “відміняє”. Міністерство юстиції України провело другу прес-конференцію з приводу скасування Господарського кодексу України

21 січня 2016 р. вУкрінформіпройшла прес-конференція на темуСкасування Господарського кодексу: думка регуляторів та бізнес-асоціацій, яка була організована Міністерством юстиції України. Спікерами на прес-конференції виступили Міністр юстиції України Павло Петренко; заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Петухов; керуючий партнер ЮФ «Авеллум Партнерс», заступник Голови Комітету з корпоративного права та фондового ринку АПУ Микола Стеценко; голова третейського суду при ICC Ukraine, експерт РПРТарас Шепель; адвокат, менеджер групи з судової реформи РПР Вікторія Ободовська; Директор центру комерційного праваВалентина Данішевська.

_DSC9813

Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України участь у заході взяли директор інституту, член-кореспондент НАПрН України, Заслужений юрист України В.А. Устименко, завідувач сектором, д.ю.н., с.н.с. Г.Д. Джумагельдієва, завідувач сектором, д.ю.н., професор С.М. Грудницька, в.о. молодшого наукового співробітника, к.ю.н. К.О. Хрімлі та в.о. наукового співробітника, к.ю.н. В.К. Малолітнева.

Нагадаємо, що 30 листопада 2015 р. Міністерство юстиції України ініціювало скасування Господарського кодексу України, як акту, щозаважає веденню бізнесу в Україні….

_DSC9820

Основна думка, яка висловлювалася спікерами під час прес-конференції, полягала у тому, що положення Господарського кодексу України не відповідають сучасним реаліям ведення комерційної діяльності (ініціатори скасування Господарського кодексу активно уникають та наполягають на відмові від словагосподарський), зокрема положення про оперативне управління та господарське відання, погіршують становище інвестиційного клімату та дають можливість для корупційних зловживань.

Не зважаючи на існування господарських (торгових або комерційних) кодексів у значній кількості розвинених держав світу та процеси кодифікації, які набувають нових обертів в успішних зарубіжних країнах, зокрема нещодавнє ухвалення Підприємницького кодексу у Республіці Казахстан, який знайшов широку підтримку серед бізнес-співтовариства, і передбачає такі речові права як оперативне управління і господарське відання, а також нового Комерційного кодексу Республіки Туреччина, завдяки якому Європейською комісію було відмічено прогрес країни у сфері регулювання діяльності компаній, спікерами прес-конференції було наголошено на необхідності саме скасування, а не удосконалення Господарського кодексу України та перенесення деяких його положень до інших нормативно-правових актів, для чого, за словами заступника міністра юстиції Сергія Петухова, у найближчий час буде сформована робоча група.

Після виступів спікерів присутні мали можливість поставити декілька запитань. Директором інституту Володимиром Анатолійовичем Устименком наголошено на недотриманні основних норм Закону УкраїниПро засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, а саме: не було проведено аналізу регуляторного впливу Господарського кодексу України. Крім того, не визначено та не оцінено усі альтернативні способи досягнення встановлених цілей Міністерством юстиції України, не визначено очікуваних результатів скасування Господарського кодексу України, у т.ч. не здійснено розрахунки очікуваних витрат та вигод для суб’єктів господарювання, громадян та держави внаслідок такого скасування, що свідчить про необґрунтованість даної ініціативи. На це вказує і відсутність серед спікерів прес-конференції представників науки, а саме: науковців-господарників, думка яких, на жаль, у такому стратегічно важливому питанні для держави до уваги не береться.

Запитання спікерам прес-конференції поставила також і д.ю.н., професор Грудницька Світлана Миколаївна, у яких вона акцентувала увагу на тому, що скасування Господарського кодексу України не відповідає європейській практиці, де комерційні кодекси існують поряд з цивільними, і така пропозиція може випасти із загального процесу євроінтеграції та не отримати підтримки від європейських колег.

Переглянути повне відео прес-конференції.