10 листопада – Всесвітній день науки в ім’я миру і розвитку!

ЮНЕСКО«У науці слава дістається тому, хто переконав світ,

а не тому, хто першим натрапив на ідею»

Дарвін Франсіс

«Будь-яке вчення істинно в тому, що воно стверджує,

і помилковe в тому, що воно заперечує або виключає»

Лейбніц Готфрід Вільгельм

«Якщо цікавість належить до серйозних проблем,

то вона вже іменується наукою»

Ешенбах Марія

Web1999 року на Всесвітній науковій конференції (на теперішній час – Всесвітній науковий форум, англ. World Science Forum), що відбулася у м. Будапешті (Угорщина) було визначено ключові напрями поглиблення взаємодії між наукою та суспільством. Саме тоді було рекомендовано започаткування щорічного проведення Всесвітнього дня науки. ЮНЕСКО на загальній конференції 2001 року офіційно заснувала Всесвітній день науки, а вперше у глобальному масштабі це свято було відзначено 2002 року. У межах святкування Всесвітнього дня науки ЮНЕСКО співпрацює з урядами багатьох країн, науковими колективами та представниками населення.

Це день, коли вшановуються наукові традиції, здобутки та досягнення вчених, а тому головною метою свята є підвищення усвідомлення світовою громадськістю користі науки.

Забезпечення сталого розвитку наукового і науково-технічного потенціалу України, створення і запровадження інновацій в усіх сферах суспільного життя потребує докладання значних інтелектуальних зусиль задля досягнення прогресивних змін і такого ладу, за якого наукові досягнення спрямовуються на розв’язання наявних завдань і підвищення добробуту громадян, якості й рівня життя всіх членів суспільства. Незважаючи на перешкоди та складнощі сьогодення, завзятими українськими  науковцями, зокрема тими, хто проводять дослідження на стику економіки і юриспруденції, створено одну із сучасних наукових шкіл господарського права, напрацьовано відомі й витребувані практикою методологічні розробки в галузі економічного обґрунтування законів. Як ми самі мали змогу переконатися, високий професіоналізм українських вчених-господарників було оцінено зарубіжними колегами, а наш досвід перейняли колеги, котрі брали участь у кодифікації господарського законодавства своїх країн.

Колектив Інституту економіко-правових досліджень НАН України з найкращими побажаннями вітає зі святом усіх колег-науковців, освітян, молодих вчених і аспірантів! Бажаємо вам невичерпної творчої енергії, нових обріїв, слави та міцного здоров’я! Нехай відкриття і здобутки служать на користь людям і приносять успіх їх розробникам!

В Інституті економіко-правових досліджень НАН України до Всесвітнього дня науки організовано проведення 10 листопада низки цікавих заходів, які відбудуться у м. Києві (м. Київ, вул. Желябова, 2, прим. № 323), а саме:

1. Презентація нових видань:

Розвиток міжрегіонального співробітництва: [монографія] / І.В. Заблодська, О.М. Татарченко, А.С. Алексєєв, А.В. Сивоконь. – Чернігів : Десна Поліграф, 2015. – 152 с.

Формування територіально-виробничих структур регіону: [монографія] / І.В. Заблодьска, О.С. Корсакова, С.А. Носкова, І.А. Хорошилова. – Чернігів : Десна Поліграф, 2015. – 152 с.

Домінанти політики міжрегіонального інноваційного співробітництва: монографія / І.В. Заблодська, Ю.В. Завойських, С.О. Бурбело, М.С. Кроленко. –  Чернігів: Десна Поліграф, 2015. – 152 с. – відповідальна Заблодська І.В.

2. Презентація інформаційного листа щодо проведення міжнародної науково-практичної конференції у м. Люксембурзі (д.е.н., професор Заблодська І.В.).

3. Презентація інформаційного листа щодо проведенняП’ятнадцятої міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Економіко-правові дослідження в ХХІ столітті: розвиток господарського законодавства в контексті виконання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом» (8 – 16 грудня 2015 р.) на сайті (Ілларіонов О.Ю.).