Реформа Конституції України – політичний акт чи потреба суспільства?

Український міжнародний комітет з питань науки і культури при Національній академії наук України разом з Київським міським будинком учителя проводять вечірні читання на різні теми наукового, політичного, соціального та культурного життя нашої держави (пpоект “Елітаpна світлиця”, керівник – Голова КНК при НАН України академік НАН України Ярослав Яцків). В одному з таких засідань «Елітарної світлиці» на тему «Реформа Конституції України – політичний акт чи потреба суспільства» 30 вересня 2015 р. взяла участь провідний юрист інституту Веста Малолітнева.

З доповіддю виступив Юрій Сергійович Шемшученко – академік НАН України, директор Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України.

Фото1 (18)

Юрій Сергійович був членом Конституційної Комісії і робочої групи з підготовки чинної Конституції України і є членом Конституційної Комісії з внесення нових змін до Основного Закону України. Ним було наголошено та дано оцінку змін щодо децентралізації, судової реформи та ін. Основний недолік процесу внесення змін до чинної Конституції України полягає у відсутності Концепції, яка має бути методологічною базою для роботи Конституційної Комісії з внесення змін до Основного Закону України.

Фото2 (16)

11-219x300Друга частина заходу була посвячена розгляду альтернативних пропозицій щодо внесення змін до Конституції України.

З невеликою доповіддю виступила і Веста Малолітнева, яка представила пропозиції, розроблені Інститутом економіко-правових досліджень НАН України, щодо нагальної необхідності конституційного закріплення основ економічної системи держави і виділення у Конституції України окремого розділу «Економічна система України», спираючись на ефективне поєднання методів ринкової саморегуляції та державного регулювання.

На декількох прикладах було наголошено, що ігнорування конституційно-правового забезпечення має негативні як економічні, так і соціальні наслідки, що призводить до неможливості реалізації конституційних прав і свобод.

Захід супроводжувався жвавими дискусіями та обговореннями. Дуже вдячні організаторам за цікаву та теплу атмосферу, яка панувала протягом вечора!